Срби и Украјинци заточени испред аустријско-мађарске границе

Према аустријској полицији, колона теретних возила достигла је дужину од 28 километара, а путничких возила 14 километара.
granica guzva, tanjug
Фото: Tanjug/D.Aničić, arhiva

БЕЧ: Испред аустријско-мађарске границе Никелсдорф/Хеђешхалом и јутрос је километарска колона возила, а у њој је велики број грађана из Србије који чекају да пређу на територију Мађарске, за које су аустријске власти већ подигле провизорни камп.

Према аустријској полицији, колона теретних возила достигла је дужину од 28 километара, а путничких возила 14 километара.

Прелаз је после пет сати ујутро био у потпуности затворен и мађарске власти дуго никога нису пуштале да уђе у земљу, а затим, на основу одлуке Будимпеште о затварању граница, само мађарске држављане и теретни саобраћај.

Полиција указује да су грађани који чекају да буду пропуштени блокирали прелаз и тако отежавају пролаз теретног саобраћаја.

Иначе током ноћи, као што је било најављено од 21 сат до поноћи прелаз је био отворен за држављане Бугарске, а до пет сати ујутро за Румуне, како би могли да се врате у своју земљу.

Већина људи који су јуче били на граници су и прошли, али гужву сада праве грађани других земаља, за које важи забрана уласка у Мађарску.

Тако је међу онима који чекају у километарској контроли испред границе највише Срба и Украјинаца, који су се упутили у своје земље.

За њих су аустријске власти подигле провизорни камп.

Многи грађани, који су заточени пред мађарским прелазом већ су звали Конзулат Србије у Бечу и затражили помоћ.

Амбасада Србије је, како је речено Тањугу, у сталном контакту са аустријским властима које су надлежне за ово питање.

На трећем километру од границе налази се чак шест аутобуса са путницима на путу за Србију.

Неки од њих превозе путнике из Немачке, али међу њима су и аутобуси који превозе сезонске раднике који су радили у скијашким центрима Аустрије на северу земље, где је жариште корона вируса и где је највише места која су стављена под карантин након што се велики број људи заразио новим вирусом.

Подсећа се да су председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у всисе наврата молили наше грађане у дијаспори да не долазе у земљу.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести