Стратешки правац Запада највећа претња за војну безбедност Русије

МОСКВА: Стратешки правац Запада представља највећу претњу за војну безбедност Русије, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.
Putin i Sojgu/Fonet
Фото: FoNet
Он је истакао да је у циљу неутрализације претњи у Западном војном округу ове године планирано 28 догађаја усмерених на побољшање трупа, што је синхронизовано с набавком савременог наоружања.
 
Према речима Шојгуа, Западни војни округ припрема се за одбрамбене војне вежбе Балтичке флоте и шесте армије.
 
„Главни напори команде округа тренутно су усмерени на припрему командно-штабне вежбе са Балтичком флотом и шестом армијом. Војна вежба је искључиво одбрамбеног карактера“, истакао је министар.
 
Он је додао, наводи "Спутњик", да су војници Западног војног округа од почетка године одржали више од 320 оперативних и борбених обука, укључујући и више од 30 војних вежби.
 
Шојгу је најавио и главну војну поморску параду која ће се одржати 26. јула у Санкт Петербургу у част 75. годишњице победе у Другом светском рату.
 
„У паради ће учествовати 46 војних бродова и подморница свих флота, укључујући и најсавременија пловила која су тренутно у саставу наоружања. Међу њима су прва фрегата из серијске производње ''Адмирал Касатонов'', велики десантни брод ''Петар Моргунов'', подморница ''Петропавловск-Камчатски'' и други“, рекао је Шојгу.
 
Осим у Санкт Петербургу, парада ће се одржати и у Североморску, Владивостоку, Севастопољу и Балтијску, као и у луци Тартус ( Сирија).
EUR/RSD 117.1804
Најновије вести