Суд одлучио: Груевском ће се судити у одсуству

СКОПЉЕ, БУДИМПЕШТА: Бившем премијеру Николи Груевском биће суђено у одуству, одлучио је Основни суд у Скопљу, на захтев Специјалног јавног тужиоца, јавили су македонски медији.  
nikola gruevski
Фото: Tanjug (AP Photo/Boris Grdanoski)

Адвокат Груевског Дмитар Дангов је рекао да је овај захтев Тужилаштва неоснован.

Специјално јавно тужилаштво је покренуло чак четири кривична поступка против Груевског након промене власт у тој земљи у пролеће прошле године, а у једном предмету он је већ правоснажно осуђен на две године затвора.

На две године затвора Груевски је осуђен због тога што је наводно злоупотребио службени положај и извршио притисак да се за његове потребе купи блиндирани „мерцедес“, чиме је оштетио буџет за 600.000 евра.

Мађарска негира да је помогла Груевском да напусти МКД

Канцеларија мађарског премијера Виктора Орбана негирала је данас да је на било који начин помогла бившем македонском премијеру Николи Груевском да напусти Макединију.

Регионални медији пренели су раније данас да је Груевски напустио Македонију уз помоћ мађарских дипломата.

Како је пренела МТИ, из Орбанове канцеларије су поновили да је бивши македонски премијер исказао намеру да аплицира за азил у једној мађарској дипломатској мисији, а да су власти одлучиле да, из безбедносних разлога, то ипак учини у Будимпешти, где би био и интервјуисан.

Релевантне процедуре ће, како се додаје, бити спроведене у складу са мађарским и међународним законима.

Груевски борави у Мађарској легално, у складу с процедуром за азил, каже се у саопштењу и додаје да власти неће износити више информација док та процедура не буде окончана.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести