Сузавац и водени топови у Хонгконгу, 180 особа ухапшено

ХОНГКОНГ: Најмање 180 особа је ухапшено, углавном по оптужбама за незаконито окупљање, током данашњих протеста у Хонгконгу против плана Пекинга да уведе нови закон о безбедности на тој територији, саопштила је полиција.
hong kong protesti, pixa
Фото: pixabay.com

Полиција је испалила сузавац и употребила водене топове у популарном округу за куповину, где се хиљаде антивладиних демонстраната окупило како би протестовало против плана Пекинга, преноси АП.

Демонстранти су носили заштитне маске како би се заштитили од ширења корона вируса, наводи ББЦ.

Они су, обучени у црно, узвикивали слогане попут "Станите уз Хонгконг", "Ослободите Хонгконг" и "Револуција нашег времена".

Полиција је подигла плаве заставе, упозоривши демонстранте да се разиђу, а потом је у више наврата испалила сузавац. Потом је употребила и водене топове.

Полиција наводи да су четири члана тима полиције за односе с медијима повређена након што су поједини учесници протеста гађали полицајце циглама и прскали их неидентификованом течношћу.

Поједини учесници протеста бацали су и друге ствари, попут кишобрана и флашица воде на полицију, и користили канте за смеће и неке рушевине како би поставили блокаде на путу.

Хиљаде људи су се окупиле протестујући против закона које Кина планира као одговор на протесте прошле године, који су унели највеће немире у кинеску владавину од 1997. године, преноси Ројтерс.

Неименовани извор изјавио је да це законом бити забрањени сецесија, страно мешање, тероризам и све друге сепаратистицке активности усмерене на рушење централне власти и страно мешање у унутрашње ствари бивше британске колоније.

Демонстранти у Хонгконгу ову најаву оцењују као грубо мешање кинеске Комунистице партије у аутономију Хонгконга, док званицни Пекинг негира те оптужбе.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести