Шведска наложила додатну истрагу на Северном току

СТОКХОЛМ: Шведска је наложила да се спроведу додатне истраге о штети која је прошлог месеца настала на два гасовода Северни ток, саопштио је данас главни тужилац задужен за тај случај.
stokholm, pixabay
Фото: pixabay.com

„Одлучио сам да заједно са безбедносним снагама спроведем низ додатних истрага на месту догађаја. Оружане снаге су на наш захтев одлучиле да помогну у истрази“, рекао је главни тужилац Матс Љунгквист, преноси Ројтерс.

Он је додао да оружане снаге имају ресурсе и стручност да истраже место несреће „на начин на који желимо", али је одбио даљи коментар.

Шведска и Данска су закључиле да су четири цурења на гасоводима Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору проузрокована експлозијама, али нису навеле ко би могао да буде одговорн. Светски лидери су сагласни да је реч о чину саботаже.

. Шведске оружане снаге објавиле су ове недеље да спроводе независну истрагу морског дна око места цурења помоћу миноловаца.

„Могу да потврдим да подржавамо подводна истраживања тужиоца које спроводи брод ХМС Белос. Истраживања која врше шведске оружане снаге у тој области и захтев тужиоца за нашом подршком нису повезани“, навео је портпарол шведске морнарице Џими Адамсон у саопштењу, без изношења више детаља.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести