Шведска одустала од истраге Асанжа због застарелости доказа

ЛОНДОН: Тужиоци у Шведској одустали су од истраге због оптужби за силовање из 2010. године против суоснивача Викиликса Џулијана Асанжа.
Asanž Foto:new-media-days---peter-erichsen
Фото: Џулијан Асанж Фото: peter erichsen

Асанж (48), који негира оптужбе, седам година је избегавао изручење Шведској након што је 2012. године затражио азил у еквадорској амбасади у Лондону.

Он је одатле избачен у марту ове године и осуђен на 50 недеља у затвору због кршења услова кауције.

Тренутно се налази у затвору Белмарш у Лондону.

Шведска истрага је одложена 2017. године, али је поново отворена након избацивања Асанжа из амбасаде.

Заменица јавног тужиоца Ив-Мари Персон донела је одлуку о "прекиду истраге Џулијана Асанжа", саопштило је шведско тужилаштво, преноси ББЦ.

Разлог за ову одлуку је застарелост доказа, додаје се.

Персон је нагласила да је оштећена поднела веродостојну и поуздану верзију догађаја.

"Њене изјаве биле су кохерентне, опсежне и детаљне; међутим, моја укупна процена је да је доказна ситуација ослабљена до те мере да више нема разлога за наставак истраге."

Асанж је оптужен за силовање једне жене, и сексуални напад на другу након конференције Викиликса у Стокхолму 2010. године. Он је негирао ове оптужбе, рекавши да је сексуални однос био споразуман.

САД траже изручење Асанжа из Велике Британије због његове наводне улоге у објављивању тајног војног и дипломатског материјала од стране Викилеакса 2010. године.

У јуну је тадашњи министар унутрашњих послова Велике Британије Саџид Џавид званично одобрио захтев за изручење Асанжа САД.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести