Шведска послала лажног официра у НАТО, био и на Косову

СТОКХОЛМ: Војска Шведске признала је да је у седиште НАТО у Бриселу послала лажног официра, чија је војна каријера тренутно под истрагом, а који је својевремено служио и на Косову, преносе шведске Дневне новости.
zastava nato, twitter
Фото: twitter

Према наводима листа, у питању је човек који је годинама имао додира са строго поверљивим државним тајнама те земље, а да уопште није имао војно образовање.

Швеђанин, чији идентитет није откривен, тврдио је да је дипломирао на војном Колеџу у граду Енкепинг 1999. године, иако тамо никада није студирао, а диплому је фалсификовао користећи потпис непостојећег пуковиника, преноси Спутник интернешнел.

Не само да је остварио каријеру у војној обавештајној служби и служио у одбрамбеној јединици Сааб, већ је био и на високим војним функцијама у иностранству.

Лажни официр служио је као капетан на Косову и као мајор у Авганистану, где је надгледао војнике и био одговоран за безбедност информација, наводи се у тексту.

Између 2007. и 2010. и поново 2013. године радио је у војној безбедносно-обавештајној служби.

Тамо је развио системе за управљање крипто шифара за одбрамбене телекомуникације.

Лажни официр послат је у НАТО 2013. године, а његову превару открили су тек пет година касније припадници обалске страже, где је имао високу позицију уз приступ тајним документима.

Упркос томе што је војска обавештена, он еј на лето 2019. године изабран за руководеће место шведске мисије при УН у Малију.

"То је потпуно неразумјиво и веома забрињавајуће за сарадњу Шведске са НАТО", рекла је стручњак за западну алијансу, Ан-Софи Дал.

Обалска стража тврдила је да је у децембру 2018. лажног официра сменила са положаја и обавестила оружане снаге о открићу да су његове препоруке лажне.

Оружане снаге су, међутим, кривицу за недостатак сопствене акције пребацили на Обалску стражу јер им, наводно, није проследила информације.

Министар одбране Петер Хултквист потврдио је да је војска прошлог јанара примила званицну информацију од Министарства правде о човеку из Обалске страже са "сумњивом биографијом".

Војни командант Микаел Биден сазнао је за овај безбедоносни ризик раније током недеље и наредио је да се спроведе истрага зашто војна команда није реаговала одмах по примању извештаја.

"Овакве ствари не смеју да се дешавају и сада морамо све да разјаснимо", рекао је он и оценио ситуацију као "озбиљну".

Шведска је званично војно неутрална држава и последњи пут је ратовала пре 200 година, али је последњих година значајно појачала одбрамбену сарадњу са НАТО и на билатералном нивоу са САД.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести