Шведска признала да нема знакова колективног имунитета

СТОКХОЛМ: Шведска је признала да нема назнака да се у тој земљи развио колективни имунитет који успорава ширење коронавируса јер број нових инфекција расте.
Stokholm
Фото: Дневник.рс/М. Стакић

"Питање имунитета крда је тешко. Не видимо знаке имунитета у популацији који би сада успорио ширење инфекције", рекао је главни шведски епидемиолог Андерс Тегнел који је творац шведске стратегије борбе против коронавируса која није подразумевала мере карантина.

Швеђани су више били изложени вирусу него њихови суседи у нордијском региону и сваки трећи житељ Стокхолма има антитела, показују недавно објављени подаци, преноси Блумберг.Шведска није уводила рестриктивне мере против ширења вируса и ослонила се на добровољно поштовање препоручених мера.

Али, земља сада дневно бележи између пет и седам хиљада нових случајева корона вируса.

Због тога је влада сада увеле неке рестриктивне мере као што су забрана окупљања више од осам особа на јавном месту и забрана продаја алкохола после 10 сати увече.

"Здравље и животи људи су још увек у опасности, а опасност расте", рекао је у недавном обраћању премијер Стефан Ловен.

У новом таласу пандемије, све се брже пуне болнички капацитети у Шведској и расте број пацијената којима је потребна интензивна нега.

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести