Швендиман на крају мандата: Одговорност за индивидуална дела

ХАГ:  Главни тужилац Специјалног суда за злочине ОВК на Косову Дејвид Швендиман, чији мандат истиче 31. марта, одржао је данас опроштајни говор у Хагу и том приликом истакао да "одговорност мора да буде за индивидуална дела, не групна одговорност за било коју радњу коју Специјални закон регулише". 
Dejvid Švendiman  Foto: europeanwesternbalkans.com
Фото: Дејвид Швендиман  Фото: europeanwesternbalkans.com

У осврту на искуства и изазове у Специјализованом тужилаштву, Швендиман, иначе амерички правник, навео је да рад Специјализованог тужилаштва и Специјализованих већа, како је рекао, "није напад на историјски приказ о независности Косова нити приказ о ветеранима Ослободилачке војске Косова", саопштено је из Канцеларије Специјализованог тужилаштва. 

"Европска унија не улаже толико колико улаже, САД ме нису послале овде у те сврхе, нити се било ко од нас који овде радимо бави променом историје, атаком на створену представу, организацију, групу или националност. Наш једини циљ је да урадимо оно што нам закон и докази дозвољавају да урадимо како би одређени људи одговарали за сопствене поступке", рекао је он. 

Према његовим речима, уколико организације којима су лица припадала или које су контролисали или њима управљали буду дискредитоване, узрок томе ће бити кривична дела, сагледана групно или индивидуално, а не чин истраге или кривичног гоњења за та дела, рекао је тужилац. 

Он је изразио разочарање што неће бити у прилици да заврши задатак којим је почаствован, али је објаснио да је његов одлазак само "промена у особљу, а не промена у фокусу или преданости, нити је промена у политици или преданости САД, а није ни моменат нити догађај који сигнализира било шта". 

Нагласио је да се његовим одласком ништа неће променити у раду Специјализованог тужилаштва, истакавши да ће његов заменик, Кваи Хонг Ип, преузети рад у својству вршиоца дужности до именовања његовог наследника, рекавши да "не би могао да остави Тужилаштво у бољим рукама". 

Швендиман је у завршном обраћању објаснио да су, на основу Устава Косова и Специјалног закона, Специјализовани тужилац и Специјализована већа обавезни да раде у складу са Европском конвенцијом о људским правима и другим инструментима међународног права људских права. 

Специјализовани тужилац је, каже, на овај начин одговоран да пружи помоћ жртвама у остваривању права која им ти исти инструменти гарантују. 

"Најважнија је обавеза да се спроведе разумна истрага о смрти и нестанку жртава кривичних дела у оквиру мандата специјализованог тужиоца, те да се пронађу, ексхумирају и идентификују лица која се још увек воде као нестала, како би им се повратио идентитет и како би се њихови посмртни остаци вратили преживелим члановима породице," рекао је он.

Швендиман је истакао да је његова политика била "да се у то уложе максимални напори који су у складу с расположивим мандатом и ресурсима", нагласивши трајну преданост запослених у Специјализованом тужилаштву напорима да заштите осетљиве жртве и сведоке. 

"Специјализовано тужилаштво у овом тренутку анализира и процењује око 700.000 страница документације, коју сачињава око 70.000 докумената, уз неких 6000 повезаних предмета - видео снимака, фотографија, транскрипата и осталих материјала сакупљених током истраге до данашњег дана," рекао је. Ови задаци, појаснио је, морају да се обаве пре него што се испуне критеријуми за подизање оптужби. 

Он је указао и да се тужилац бави индивидуалном одговорношћу за кривична дела доказана ван разумне сумње путем доказног материјала који је прибављен на начин који се сматра правичним и поузданим не само према међународним стандардима већ и у релевантним националним системима. 

Швендиману мандат на функцији специјализованог тужиоца престаје 31. марта у поноћ када истиче његово именовање у својству вишег службеника Дипломатске службе Државног секретаријата САД-а, говорио је у Центру Гроције Лајденског универзитета у Хагу.

Говор Швендимана, који је постављен на ту дужност 1. септембра 2016. године, под називом "Осврт на време проведено у улози специјализованог тужиоца и изазови који предстоје", одржан је у препуној сали Лајденског универзитета пред публиком састављеном од адвоката, новинара, дипломата и студената, напомиње се у саопштењу.

EUR/RSD 117.2760
Најновије вести