СЗО: Мање оболелих од ковида-19, осим у Америци и Африци

ЖЕНЕВА: Број нових пријављених случајева корона вируса широм света наставља да опада, осим у Америци и Африци, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО) у најновијој процени пандемије.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

У недељном извештају о пандемији СЗО је саопштила да је глобално пријављено око 3,5 милиона нових случајева, што је смањење од 12 одсто, и више од 25.000 смртних случајева, што представља смањење од 25 одсто, преноси АП.

Тренд пада пријављених инфекција почео је у марту, иако су многе земље укинуле своје широко обухватне програме тестирања и надзора, што је учинило утврђивање тачног броја случајева изузетно тешким, стоји у саопштењу СЗО.

СЗО је саопштила да постоје само два региона у којима се број пријављених инфекција ковидом-19 повећао: Америка за 14 одсто и Африка за 12 одсто, те да је у региону западног Пацифика остао исти број случајева, а свуда другде је забележен пад, преноси АП.

Генерални директор СЗО-а Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да варијанте ковида-19, укључујући мутиране верзије високо инфективног омикрона, покрећу поновну појаву епидемије у неколико земаља, укључујући Јужну Африку, која је прва идентификовала омикрон у новембру.

Он је саопштио да релативно високе стопе имунитета становништва спречавају нагли пораст хоспитализација и смртних случајева, али је упозорио да „то није загарантовано за места где је ниво вакцинације низак“.

У сиромашнијим земљама је против ковида 19 вакцинисано само око 16 одсто становништва.

У извештају СЗО се наводи да су неки од највећих скокова у броју случајева ковида-19 забележени у Кини, која је прошле недеље имала пораст од 145 одсто, преноси америчка агенција.

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести