Тајфун Лан донео Јапану клизишта и поплаве, троје погинуло

ТОКИО: Тајфун Лан, који брзо слаби, донео је данас Јапану клизишта и поплаве због чега је наложена евакуација десетина хиљада људи, након чега је прешао на морску област поштедевши Токио.
Japan, posledice tajfuna Lan Foto: AP
Фото: AP Foto

У невремену су три особе погинуле, на стотине авионских летова је отказано, а железнички саобраћај је био у прекиду након што је јуче, на дан избора, Јапан погодио тајфун Лан, који је био снажан све до тренутка када се сручио западно од Токија рано јутрос, преноси Ројтерс.

Међу жртвама је мушкарац стар око 60 година који је погинуо док је пролазио поред градилишта, када су се на њега срушиле скеле, а живот је изгубио и рибар који је покушавао да одржи контролу над својим бродом, док је трећа особа погинула када јој се услед клизишта урушила кућа.

Уз то, две особе су тешко повређене, док се један мушкарац води као нестао, преноси јапанска државна телевизија НХК, додајући да је још 90 људи задобило лакше повреде.У више области у Јапану реке су се излиле из корита, а рибарски бродови су се насукли.

За око 80.000 људи у Коријами, граду око 200 километара северно од Токија, наложена је евакуација јер је тамошња река била на ивици да се излије, наводи НХК, а више стотина кућа на западу земље је поплављено.Тајфун Лан је данас ослабио на олују друге категорије, након што је на северу данима јачао достигавши степен олује четврте категорије.

Средиште олује се преместило на Пацифик, североисточно од Токија, и креће се ка североистоку брзином д 75 километара на сат, саопштила је Јапанска метеоролошка агенција, док се очекује да тајфун сутра пређе у тропску депресију.

EUR/RSD 118.5311
Најновије вести