Танјуг у Мајамију: Број заражених расте, не помаже 27 степени

МАЈАМИ: Када прицу о вечнон лету, бескрајно дугим пешцаним плазама, топлом океану, тенису... замени глобалнопретећа реч корона и Мајами који је живео 24 сата за више од 50 милиона туриста годишње, великом брзином затвара једна по једна врата.
Majami, SAD Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Озбиљност ситуације додатно потврђује и чињеница да је међу зараженима и први човек града Френсис Суарез (42) који је, како се наводи, вирусу био изложен на састанку са делегацијом Бразила предвођеном председником Жаиром Болсонаром, а коме је и присуствовао и први човек САД Доналд Трамп.

Изгледа да је овде срушена и нада о којој стручњаци говоре - да ће температуре више од 25 степени уништити вирус, јер на Флориди где је укупно 71 особа заражена (од синоћ шест нових у Мајамију и 19 широм државе) је температура свакодневно 27 степени.

Од четвртка је уведено ванредно стање и на сваком месту чује само: "затвара се" или "отказано, отказано", само се не зауставља паника која је људе пожурила у набавку и право пустошење рафова.

За улаз у велику, или прецизније речено огромну продавницу "Costco", а у којој су цене несто ниже него у свим осталим, требало је бар десетак минута тражити по паркингу празна колица - односно резервисати их код власника који је купљено већ убацивао у аутомобил.

У тој радњи, у коју да бисте ушли морате да имате плаћену годишњу чланарину од 60 долара, некада се могло наћи све - од "игле до локомотиве" - под коју се убрајају и најмодернији и највеци телевизори од 2.500 усд, кануи и кајаци или дијамантско прстење од 85.000 долара, данас се не може наћи ни зрно пиринча.

У петак није било меса, огромни фрижидери зјапили су потпуно празни. Није било ни детерџента, ни хлеба ни кроасана, ни убруса...

Средстава за дезинфекцију даниманема. Празни рафови на којима су некада били, сада је истакнута молба да се куповина ограничи на само два комада.

Слично је стање у продавницама "Публикса", трговинског ланца попут нашег Максија или Идее у којима нема воћа, поврћа, убруса, папира...

Од ноћас из Мајамија у наредних 30 дана неће испловити ниједан крузер компанија Ројал Карибијен, Норвижан ... док су Дизни и Принцес ту одлуку донели још почеткон недеље и то на неколико месеци.

Авио компаније су у четвртак обавестиле све који имају карте за Европу да су летови отказани и тиме ставили тачку на сваку могућу комуникацију.

Од данас затворени су и сви паркови, школски распуст биће продузен од понедељка за јос две недеље, а план је да се пређе и на онлајн учење.

Занимљиво је да у Мајамију ретко може да се види неко са маском.

Осим велике трке коња одржане данас без присуства публике отказана су сва спортска и културна десавања укључујући и један од најлепших и најимпресивнијих догађаја у граду - у Мајами дизајн дистрикту - међу палмама и радњама најпрестижнијих светских модних кућа, концерт Симфонијског оркестра.

Реч отказано стоји и уз Мајами опен, али и уз све програме у најновијој атракцији на ширем подручја града - јединственом хотелу Семиноле Хард Роцк у облику две џиновске гитаре наслоњене једна на другу, високе 140 метара, отворен пре мање од шест месеци.

Али у односу на све то људи су овде почели да много више да показују забринутости да ли ће због короне многи од њих остати без посла.

Када је реч о Европљанима они, с друге стране,бринути како ће и када моћи да прелете Атлантик и врате се својим обавезама.

Занимљиво је да се показало, када је реч о медијима, да су локални медији сада потребнији и важнији него икада раније.

Они овде траже одговоре на бројна, конкретна питања попут - да ли неко ко је једном прележао корону може поново да је добије везано за примерједног Кинеза или да ли це најјужнији део Флориде Ки Вест, који је на 90 миља од Кубе - познат и по Ернесту Хемингвеју, успети да сачува туристе.

У Мајамију су забрањени сви скупови са више од 250 учесника.

Имајући на уму затварања и отказивања најбоље се држи амерички симбол -" Дизни Ворлд" у Орланду за који тродневна улазница кошта око 200 долара. Радиће до 16. марта.

На сајту је наведено да су појачали бригу о гостима тако што прате ситуацију и што су повећали средства за дезинфекцију руку.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести