Тисенкруп у губитку од 304 милиона евра, гаси 6.000 радних места

ЕСЕН: Немачки Тисенкруп је саопштио данас да у 2019. неће исплатити дивиденду акционарима јер се губитак упетостручио у односу на прошлу годину, упозоривши да се у перспективи очекује још већи минус, смањење радне снаге и процес реструктурирања који може да потраје и до три године.
1
Фото: Youtube Printscreen

Акције немачког конгломерата су се стропоштале за 11,7 процената, након тог упозорења нове главне извршне директорке Мартине Мерц, извештава Ројтерс.

Нето губитак немачке компаније у пословној години завршеној 30. септембра порастао је на 304 милиона евра са прошлогодишњих 62 милиона евра. У финансијском извештају се наводи да компанија очекује да ће губитак у текућој фискалној години бити продубљен.

Прилагођена добит пре камата и пореза (ЕБИТ) пала је за 44 одсто на 802 милиона евра, а компанија предвиђа сличан ниво и за пословну 2019/20.

Према финансијском извештају, у 2018/19. години регистрован је негативан слободан ток готовине од 1,1 милијарди евра (пре спајања и аквизиција), а очекује се да ће тај износ ове године бити повећан.

Тисенкруп намерава да затвори 6.000 радних места и да прода своје предузеће за производњу лифтова, што је, према оцени Ројтерса, крајни покушај да заустави гомилање губитака.

Све наде за ублажавање притиска на биланс, компанија сада полаже у продају свог бизниса са лифтовима, који би могао да достигне цифру до 17 милијарди евра, додаје британска агенција. Из Тисенкрупа су навели да очекује обавезујуће понуде за то предузеће следеће године.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести