Томас-Гринфилд критиковала све стране за стање у БиХ

ЊУЈОРК: Америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд нагласила је данас да је Дејтонски мировни споразум остао “кључан за мир и стабилност” у БиХ, а за тренутно лоше стање у овој земљи окривила је све стране.
ujedinjene nacije, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Она се на почетку излагања захвалила високом представнику у Босни и Херцеговини Кристијану Шмиту на извештају пред Саветом безбедности УН-а и нагласила да су "његове процене невероватно вредне", преноси Н1 БиХ.

Америчка амбасадорка је изјавила да је Дејтонски мировни споразум остао “кључан за мир и стабилност”.

“Суверенитет БиХ је приоритетан и неупитан. Али као што смо данас чули, ова тешко изборена стабилност је угрожена. Слажемо се са оценом високог представника да је ово опасан пут за све грађане БиХ и шире регије. Локални политички лидери користе запаљиву реторику, претећи да ће спречити или бојкотовати изборе, и одбијају се ухватити у коштац с корупцијом. САД осуђују ово понашање”, поручила је Линда Томас-Гринфилд на сасатанку Савету безбедности о ситуацији у БиХ.

Она је рекла да би сви "требало да буду забринути због корака које су предузели Милорад Додик и Реплика Српска да блокирају државне институције" као и да "власти Републике Српске такође раде на повлачењу из уставног, правног и институционалног поретка започетих и успостављају паралелне оквире”, преноси Н1 БиХ.

Такође је истакла да су позиви “политичких представника босанских Хрвата”, како је казала, на опструкцију избора или стварање нове територијалне организације такође “опасни и могли би да поткопају мир и безбедност у региону”.

“Нажалост, сви етнонационалистички лидери, укључујући и бошњачке странке, одлучили су да искористе корупцију, страх и поделе како би остали на власти. Они су изнутра нарушили поверење у институције земље", рекла је америчка амбасадорка у УН.

Још је нагласила да сви лидери у БиХ сносе одговорност за изазове са којима се сада она суочава.

"САД жале због све већих подела и реторике коју политичке странке користе за подстицање тензија и одвраћање пажње од других питања, укључујући раширену корупцију.

Ценимо напоре високог представника да смири ове тензије и охрабри стране да их реше кроз дијалог”, закључила је Томас-Гринфилд.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести