Трамп ће употребити вето ако Конгрес гласа против зида

ВЕСТ ПАЛМ БИЧ: Председник САД Доналд Трамп спреман је да први пут употреби вето, ако Конгрес буде против његове објаве ванредног стања дуж границе с Мексиком, изјавио је данас високи Трампов саветник Стивен Милер за ТВ Фокс. 
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Harnik)

"Он ће заштити своју објаву ванредног стања", рекао је Милер на питање да ли ће Трамп употребити вето ако Конгрес не подржи његову одлуку, преноси Асошиејтед прес.

Трамп је ванредно страње на граници с Мексиком објавио у петак са жељом да избегне Конгрес у финансирању зида према Мексику, чему се противе демократе и одбијају да у буџет буде укључено и 5,7 милијарди долара колико је потребно за његово подизање.

Проглашење ванредног стања му дозвољава да искористи федерална средства, али се суочава с правним и политички изазовима.

Демократе у Конгресу планирају да поднесу предлог резолуције којом се одбацује објава ванредног стања. И неколико републиканаца наговестило је да би моглил да гласају за тај предлог, али, како оцењује АП, питање је да ли ће бити довољно гласова да би се поништио председников вето.

EUR/RSD 117.9693
Најновије вести