Трамп на прослави Дана независности - "Шоу живота" 

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп био је домаћин прославе Дана независности у Вашингтону, током које је одао почаст војсци, што су његове присталице поздравиле, док су га противници критиковали због тога што је себе ставио у центар пажње на дан празника који је посвећен јединству. 
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Carolyn Kaster)

Обраћајући се испред споменика подигнутог у част Абрахама Линколна, Трамп је причу о Америци назвао "највећим политичким путовањем у људској историји" и током програма, који су обележиле патриотске теме, позвао Американце да остану "верни нашем циљу". 

У једном тренутку, Трамп је чак обећао да ће Американци ускоро окачити своју заставу на Марсу што, примећује АП, тешко да ће бити постигнуто до касних 2020-их, ако и тада. 

Трамп је церемонију, чије био домаћин, назвао "Шоу живота". 

Док су амерички председници у прошлости традиционално остајали по страни и посматрали Американце како обележавају годишњицу стицања независности на свој начин, он је директно преузео руковођење прославом, наводи Глас Америке. 

Историју САД, Трамп је назвао "епом о великој нацији, чији је народ ризиковао све за оно што зна да је исправно и оно што зна да је истина".

Уместо да прича о стварима које праве поделе меду Американцима, Трамп је причао о ономе што их уједињује.

"Док се скупљамо овде, ове вечери, и радујемо слободи, сећамо се да делимо једно истински изузетно наследе. Заједно, ми смо једна од најбољих прича икад исприцаних", рекао је Трамп. 

Он је додао да Американци воле своју слободу и поручио да им је нико никад неће одузети.

"Наша нација је данас снажнија него што је икад била", рекао је он.

Трамп је одао посебно признање сваком од родова америчке војске и позвао младе Американце да размотре да од служења у војци направе каријеру.

Највећи део централне прославе 243. годишњице Дана независности САД организован је на Националном молу, подручју измеду зграде Конгреса и споменика Џорџу Вашингтону, оснивачу САД и првом америчком председнику.

Трампов говор су из првих редова пратити његова породица и блиски сарадници, чланови администрације, војске и сви они којима је Бела кућа дала ВИП карте за тај догађај.

Манифестација се традиционално завршила ватрометом, који је Трамп најавио као најдужи и најспектакуларнији у историји. 

Глас Америке истиче да се очекује да ће трошкови прославе, укључујући и припреме за догађај, одржан у четвртак увече, износити 
неколико стотина милиона долара.

Паралелно са прославом коју је организовао Доналд Трамп, на Капитол хилу је одржан традиционални концерт, али и протести женске антирантне организације Code Pink. 

Дан независности или обележавање Четвртог јула, државни је празник који слави доношење Америцке декларације о независности 4. јула 1776. године, којом је проглашена независност од Велике Британије. 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести