Трамп позива на протесте због проблема са гласањем

ЊУЈОРК: Бивши амерички председник Доналд Трамп позвао је данас своје присталице да протестују због извештаја о проблемима са гласањем у неколико америчких држава на изборима за Конгрес.
donald tramp, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

У низу објава на својој платформи ‘‘Трут сошал’‘ Трамп је указао на проблеме на бирачким местима у Аризони, Мичигену и Пенсилванији, оценивши ситуацију као "катастрофалну и нечувену", преноси лондонски ‘‘Тајмс’‘.

Трамп је позвао своје присталице на протесте тврдећи да су проблеми на изборима оркестрирани и да циљају републиканске гласаче.

"Иста ствар се дешава са преварама бирача као и 2020. године. Ситуација са гласањем у одсуству у Детроиту је заиста лоша. Људи се појављују на гласању само да би им рекли ''извините, већ сте гласали''. Ово се масовно дешава и на другим местима. Протест, протест, протест", поручио је Трамп.

Трамп у својој објави заправо помиње инциденте у којима је неким бирачима из Детроита који су отишли да лично гласају речено да су већ гласали у одсуству, али оно што изоставља из свог поста је да никоме није речено да не може да гласа, као и то да су листићи тих бирача и даље третирани као валидни, наводи ‘‘Тајмс’‘.

У интервјуу за канал Фокс 2 Детроит адвокат и правни аналитичар Чарли Ленгтон изјавио је да је Одељење за изборе свесно проблема и да ће се уз коришћење бирачких спискова, а не електронских спискова бирача, свима омогућити да гласају, пренео је лондонски ‘‘Индепендент’‘.

Тужба коју је покренула републиканска државна секретарка Мичигена, Кристина Карамо, којом је настојала да примора бираче који су гласали у одсуству да гласају и лично или добију гласање у одсуству посетом канцеларији градског службеника Детроита, одбачена је данас.

Трамп је такође изјавио да квар на гласачкој машини у округу Марикопа наноси "велику штету" републиканцима, кандидатима за гувернере Карију Лејку и кандидату за сенатора Блејку Мастерсу.

Иако је отприлике 20 одсто машина за бројање у округу Марикопа имало кварове, председник Надзорног одбора округа Марикопа објавио је видео у којем објашњава ситуацију и уверава гласаче да ће сви гласови бити пребројани.

Он је поручио да бирачи округа Марикопа могу да гласају било где у округу и да ће гласови оних који су гласали на местима са неисправним машинама бити пребројани, али би прво морали да буду пребачени на гласачко место са исправним бирачким машинама.

Гласачи у САД незадовољни стањем у држави и Бајденом

Гласачи на овогодишњим изборима на средини мандата актуелног председника САД Џозефа Бајдена углавном су незадовољни стањем у држави и имају већином негативне ставове о председнику, а око седам од 10 гласача рекло је да не би волело да се Бајден кандидује на председничким изборима 2024. године, показују прелиминарни резултати излазне анкете агенције за испитивање јавног мњења Едисон рисерч.

Више од седам од 10 испитаних рекло је да је мање него задовољно начином на који се ствари одвијају у земљи, а око једне трећине није само незадовољно већ је и љуто због стања у држави, пренео је Ројтерс.

Бајденов рејтинг одобравања износи око 45 одсто, што је скоро идентично са рејтингом одобравања Доналда Трампа пре четири године, на изборима на средини његовог мандата.

Мало мање од половине гласача рекло је да Бајденова политика углавном штети земљи, при чему око 36 одсто сматра да његова политика углавном помаже, док остали испитаници кажу да не праве никакву разлику.

Истовремено, око шест од 10 гласача има негативно мишљење о Трампу, а четири од 10 позитивно.

Инфлација је на врху листе питања која брину бираче, а на другом месту је абортус.

Око једне трећине испитаника наводи да је инфлација најважније питањем које опредељује њихово гласање, а око 27 одсто је навело абортус.

Само око једне четвртине гласача позитивно се изјаснило у вези са тренутним стањем економије, око три четвртине негативно, а око четири од 10 га сматра потпуно лошим.

То је лошији резултат него на изборима 2018, када је 68 одсто бирача рекло да је стање у економији одлично или добро, као и на председничким изборима 2020, када је исто рекло 49 одсто, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести