Тријумф СДСС-оваца на локалним изборима у Хрватској

ЗАГРЕБ: Према првим прелиминарним резултатима локалних избора у Хрватској Самостална демократска српска странака тријумфовала је у више општина градова и жупанија.
vukovar
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

У Сисачко-мославачкој жупанији у трци за заменика жупана из реда српске националне мањине води Мирјана Олуић (СДСС) (1.121) која је добила двоструко више гласова од досадашњег заменика Душана Бјелајца (663), док је трећи Милан Вукелић (249).

И у Вуковарско-сремској жупанији је на пребројаних 62 посто бирачких места први Срђан Јеремић (СДСС) (2.862 гласа), испред Драгана Црногорца (група грађана - 901 глас).

У Личко-сењској води Милан Узелац (СДСС) други је Ђорђе Гвоздић (група бирача); у Карловачкој Дејан Михајловић (СДС С) испред Душана Предовића (ДСС); у Бјеловарско-билогорској Саша Лукић (СДСС), Игор Павковић (СДСС у Вировитичко-подравској, Никола Ивановић (СДСС) у Пожешкој, а Радомир Чварковић (СДСС) у Осјечко-барањској жупанији.

У Приморско-горанској жупанији у трци води кандидат СДП-а, ИДС-а и ПГС-а Петар Мамула. Огњен Вукмировић (СДСС) нема конкуренцију па ће остати заменик жупана Шибенско-книнској жупанији.

Према пребројаних 78 посто бирачких места у трци за новог заменика градоначелника у Вуковару води Срђан Колар (СДСС) - 895 гласова испред досадашњег заменика Срђана Милаковића (ДСС) - 626 гласова.

У том граду Иван Пенава (ИП-НЛ) и Никола Мажар (ХДЗ) иду у други круг на изборима за градоначелника. У Градском већу, СДСС је трећи (11,5 посто), иза НЛ-Иван Пенава и ХДЗ-а, а испред ДС С-а (5,9 посто).

У Борову води Никола Баћановић (СДСС), у Негославцима Душан Јецков (СДСС) нема конкуренцију, као и Данијела Млинаревић (група грађана) у Јагодњаку те Милан Врга (СДС С) у Гвозду.

Никола Арбутина (СДСС) води испред Бранислава Јоке (Реформисти) у Двору. У Глини на изборима за заменицу градоначелника Бранка Бакшић (група бирача) је испред Бојане Матијевић (СДСС), у Хрватској Дубици води се мртва трка између Стевана Тодоровића (група бирача) и Ђорђа Томића (СДСС), док је у Хрватској Костајници Душко Грбић (СДСС) испред Миодрага Љубенковића (група бирача) и Милене Грбић (СДП), а у Топуском Јелена Рокнић (група бирача) води испред Далибора Тркуље (СДС С), пренео је портал хрватског недељника Новости.

Пуповац: СДСС ће имати бољи резултат у односу на претходне

ЗАГРЕБ: Председник Српског националног већа и посланик у сабору Милорад Пуповац оценио је да је значај локалних избора у хрватског вишеструк, упркос прљавој кампањи која је вођена данима.

"У Вуковару се очекује да буду прекинуте политике националних подела и сукоба по националној основи, у Книну се очекује значајнија партиципација српске заједнице и обнова политичког учешћа Срба на подручју Книна, а у Ријеци се очекује да СДП који је ослабљена странка потврди задње упориште у великим градовима које има", рекао је Пуповац након затварања бирачких места.

Истакао је да су ови избори нека врста битке хоће ли се десне странке попут Домовинског покрета и њима блиских савезника афирмисати на овим изборима или ће афирмисане странке попут ХДЗ-а сачувати политику десног центра и осигурати да таква политика буде какав-такав гарант од продора десничарских политика.

На питање о прљавој кампањи појединих политичких групација у неким срединама, одговорио је да та прљава кампања траје данима, како од бивших чланова СДСС-а, тако и од оних који себе представљају као бољи људи и боље политичари, али у пракси се понашају као лошији људи и, како је навео, "прљави политичари".

"Сигурно је да ће СДСС имати бољи резултат него пре четири године у највећем делу јединица локалне и регионалне самоуправе у којима има своје кандидате. То ће бити потврђено у Сисачко-мославачкој и Вуковарско-сремској жупанији, на штету остатака старих политика и отпадника од СДСС-а, а које су служиле, не да нападају ХДЗ, СДП или неког другог, него да нападају искључиво СДСС", рекао је Пуповац синоћ у изјави за портал хрватског недељника Новости.

 

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести