Турци купују 60 одсто Хитачијевог светског посла с белом техником

АНКАРА: Турски произвођач беле технике Арчелик саопштио је данас да је потписао уговор о преузимању 60 посто Хитачијевог бизниса с кућним апаратима у иностранству за 300 милиона долара (246,6 милиона евра).
bela tehnika pixabay.
Фото: pixabay.com
Аквизиција ће бити реализована кроз оснивање заједничког предузећа Арчелика са јапанским индустријским конгломератом.
 
Према уговору, Арчелик ће купити 60-процентни удео у новој компанији коју ће Хитачи основати у Холандији, а у којој ће бити обједињено пословање с кућних апаратима 12 иностраних подружница које су у власништву јапанске групе, наводи Арцелик у поднеску објављеном на берзи, преноси портал Сибиз.
 
У састав новог заједничког предузећа ући ће Хитачијеве продајне компаније из Тајланда, Кине, Хонг Конга, Тајвана, Сингапура, Малезије, Индонезије, Блиског Истока, Вијетнама и Мјанмара, као и две подружнице са производним погонима на Тајланду и у Кини.
 
Заједнички нето промет Хитачијевих страних компанија које се баве белом техником, а чији би већински власник сада требало да постане Арчелик, износио је око милијарду долара у фискалној години завршеној 31. марта.
 
Трансакција између Арчелика и Хитачија, за коју треба да дају зелено светло надлежни регулаторни органи, требало би да буде окончана до 1. априла 2021. године.
EUR/RSD 117.5803
Најновије вести