Туск у Загребу постаје нови председник европских народњака

ЗАГРЕБ: Председник Европског савета у одласку Доналд Туск биће нови председник Европске народне странке (ЕПП), потврдила је странка уочи изборног конгреса у Загребу за два дана.
tusk, foto tanjug ap boris grdanoski
Фото: Tanjug

Најпознатији пољски политичар на међународној сцени замениће Француза Жозефа Дола који је ЕПП водио од краја 2013. године.

Туск није лично објавио кандидатуру, али је ЕПП на интернетским страницама потврдио да је најдуговечнији премијер у демократској Пољској једини кандидат за новог челника.

Он је почетком новембра потврдио да се неће кандидовати за председника Пољске, отворивши пут за нову европску улогу када му крајем новембра истекне мандат у Бриселу, пренела је Хина.

Конзервативни страначки блок бира у Загребу ново вођство пошто је у мају однео релативну победу на европским изборима и осигурао место председнице нове Европске комисије (ЕК).

С новим вођством народњаци крећу с осмишљавањем савременије еколошке платформе и политика за младе, на шта их подстиче успон Зелених у Европи и глобални протести за спас Земље.

Високо на дневном реду је и проширење ЕУ-а на западни Балкан, нарочито након што је Француска, коју води либерални председник Емануел Макрон, недавно блокирала почетак приступих преговора Северне Македоније и Албаније којима тренутно владају социјалисти.

Једна од "врућих" тема са којом ће се суочити нови челник ЕПП-а је завршетак унутрашње истраге против суспендоване чланице Фидеса, странке мађарског премијера Виктора Орбана оптуженог за кршење демократских стандарда у својој земљи.

ЕПП је основан 1976. окупљањем демохришћанских, конзервативних и других странака десног центра.

Са освојена 182 од 751 мандата, најбројнија су група у Европском парламенту и заједно са социјалистима, либералима и Зеленима чине већински проевропски савез насупрот популистичким, евроскептичним и еврофобним странкама.

Више од 2.000 учесника очекује се на 26. конгресу народњака и првом у Хрватској, најмлађој чланици ЕУ-а која ће у првој половини 2020. први пут председавати Унијом и припрема се за улазак у шенгенску зону и увођење евра.

На скуп стиже више шефова држава и влада, укључујући немачку канцеларку Ангелу Меркел и највиши европски званичници из редова ЕПП-а, те одлазећи председник и нова председница ЕК-а Жан Пол Јункер и Урсула фон дер Лајен.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести