У АМЕРИЦИ УПАЉЕН АЛАРМ У ненамерној пуцњави, деца су у САД убила најмање 157 и ранила 270 особа 2023.

ЊУЈОРК: У ненамерној пуцњави, деца су прошле године убила најмање 157, а ранила 270 особа, наводи група која се бави безбедношћу ватреног оружја Евритаун.
a
Фото: pixabay.com/ilustracija

Деца која су повукла окидач најчешће су били тинејџери узраста од 14 до 17 година или деца од пет и мање година, према подацима Евритауна, сакупљених из медијских извештаја, пренео је НБЦ њуз.

Отприлике половина инцидената укључивала је децу која су се упуцала. У другој половини, неко други је повређен или убијен, обично друго дете.

"Жртва је често брат, сестра, рођак или пријатељ", изјавила је Сара Бард-Шарпс, виши истраживачки директор у Еверитауну. Према њеним речима, скоро једанпут дневно, дете се дочепа напуњеног пиштоља и пуца у себе или неког другог, а то може да се спречи. Међу погинулима су и двогодишња девојчица у Индијани која је упуцала себе из пиштоља који је нашла у својој кући и осмогодишњи дечак у Алабами који је упуцан ватреним оружјем које је извађено из аутомобила његове мајке. На Флориди је 12-годишњи дечак погинуо, а 15-годишњак је повређен када се 14-годишњак играо пиштољем за који је мислио да је испражњен, саопштила је полиција. Прошле године је било највише ненамерне пуцњаве деце млађе од 18 година које је Евритаун забележио откако је почео да их прати 2015. године - 411 инцидената који су довели до повреда или смрти. Према ограниченим подацима Центара за контролу болести (ЦДЦ), укупна стопа ненамерних смртних случајева деце и одраслих опала је од 1990-их, али ватрено оружје остаје водећи узрок случајне смрти деце. Према истраживању из 2015. године, процењује се да је 4,6 милиона америчке деце живело у домовима са најмање једним напуњеним и откључаним ватреним оружјем, а продаја оружја је од тада порасла. Бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг је суоснивач Евритауна.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести