​У експлозији у Леверкузену неколико повређено, 5 несталих

БЕРЛИН: Пет особа је нестало, а неколико лица је повређено у снажној експлозији која је раније данас уздрмала индустријски парк у Леверкузену, граду на западу Немачке, што је проузроковало велики облак црног дима, док је од грађана затражено да остану у својим домовима.
e
Фото: Tanjug (Oliver Berg/dpa via AP)

Експлозија се догодила у 9.40 сати по локалном времену, изазваши пожар у складишту горива у "Хемпарку", индустријском парку за хемијске компаније, међу којима су, између осталог, компаније "Бајер" и "Ланксес", саопштила је "Курента", оператер "Хемпарка", а преноси агенција Ројтерс.

Неколико особља је повређено, од којих најмање две имају озбиљне телесне повреде, а пет особа је нестало, саопштила је "Курента", додајући да још увек није јасно шта је проузроковало експлозију и каснији пожар.

Грађани су сиренама и путем мобилне апликације Немачке цивилне заштите упозорени на "екстремну опасност".

Полиција је затражила од становника у областима блиским експлозији да остану у својим домовима и да затворе врата и прозоре.

Речено је и да би требало да искључе климатизационе системе, док се врше мерења загађености ваздуха због могућег токсичног гаса.

Неколико оближњих аутопутева је затворено, а полиција је саопштила да би возачи требало да иду обилазним путевима како би избегли то подручје.

Више од 30 компанија послује на локацији "Хемпарка" у Леверкузену.

Компанија "Бајер" и "Ланксес" су 2019. године продале "Куренту", оператера тог парка, компанији "Меквери инфрастракчер" за суму од 3,5 милијарди евра.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести