У Италији Ускрс у изолацији, уз контролу дроновима

ЂЕНОВА: Ускршњи празници у Италији ове године биће обележени под мерама општег карантина, у изолацији, под строгом контролом на копну и на мору, уз надгледање дроновима и хеликоптерима како би се избегла окупљања људи за празнике у јеку пандемије вируса Ковид-19, који је у тој земљи однео више од 18.000 живота.
italija koronavirus
Фото: Pixabay.com

Становници Италије су Велики петак дочекали у блокади, а Ускрс ће обележити без јавних окупљања попут прославе тог хришћанског празника у Ватикану, док ће се поглавар Римокатоличке цркве Фрања обратити верницима преко телевизије и интернета.

Италијански тенор Андреа Бочели наступиће у недељу на Ускрс у празној Миланској катедрали, што ће људи из целог света моћи да прате путем интернета, а према Бочелијевим речима, то неће бити концерт, већ прилика за заједничку молитву.

У Италији су протеклих неколико дана забележени бројни случајеви кршења мера које је увела италијанска влада - према подацима за четвртак више од 10. 000 прекршилаца у једном дану, због чега Министартсво унутрашњих послова те земље планира појачане контроле на свим путевима којима се излази из градова, као и у викенд-насељима, одмаралиштима, на свим дужим саобраћајницама и на аутопутевима.

Најављени су широко распрострањени контролни пунктови, контрола из ваздуха дроновима и хеликоптерима, а на мору патролним бродовима како би се избегли излети чамцима и бродовима.

Према мерама које су уведене у Италији у циљу спречавања ширења вируса, сви грађани морају бити у својим домовима изузев у случају одласка у куповину намирница, у апотеку, код лекара или на посао.

Ипак, италијанска влада онемогућила је и прво „оправдање“ за излазак грађана из домова за Ускрс и Васкршњи понедељак пошто ће власници супермаркета и других прехрамбених продавница бити у обавези да затворе своје продајне објекте у недељу и понедељак.

Италија је једна од најтеже погођених земаља пандемијом, а више од 60 милиона грађана Италије је већ месец дана под мерама карантина, уз све јачу контролу и све оштрије санкције.

Оцењује се да су вишенедељне мере карантина у Италији допринеле успоравању вируса Ковид-19 у тој земљи, међутим укидање тих мера биће постепено.

Подаци италијанске Цивилне заштите последњих неколико дана указују на стабилну ситуацију са епидемијом у Италији, број пацијаната у болницама опада, али се оцењује да није време за опуштање и да још није омогућен прелазак на другу, прелазну фазу ка изласку из блокаде.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести