У Конгресу расправа о опозиву Доналда Трампа

ВАШИНГТОН: Представнички дом америчког Конгреса разматра данас предлог демократа за опозив председника САД Доналда Трампа који се терети за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Дебату је отворила председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси речима да ће чланови Конгреса, ако не делују сада, запоставити своје дужности.

“Трагично је то што су председникови безобзирни потези довели до овога. Није нам оставио другог избора. Данас расправљамо о чињеници да је председник прекршио устав и да представља претњу по националну безбедност - што су потврдили и бројни сведоци”, казала је Пелоси, преноси Глас Америке.

Она је истакла да је Трамп злоупотребио положај како би стекао личну политичку корист на рачун америчке националне безбедности, "а када је откривено шта ради, почео је са категоричном и до сада невиђеном кампањом опструкције и сукобљавања са Конгресом".

Поновила је да су утврђене чињенице да је председник прекршио Устав, да је претња за националну безбедност и интегритет избора и да је починио преступе због којих би требало да буде опозван.

Републикански представник у Конгресу Даг Колинс поновио је, са друге стране, да председник није учинио ништа од онога што му се ставља на терет и да демократе желе да га опозову откад су у новембру 2018. освојиле већину у Представничком дому.

“Ми у Републиканској странци немамо никакав проблем да изнесемо аргументе пред народ који је и изабрао Доналда Трампа. И то је питање за гласаче, а не за овај дом и не на начин на који се ово ради. Ово гази све принципе у које верује Представнички дом", рекао је Колинс.

Он је оценио да демократе тврде да је Трамп злоупотребио положај јер не могу да нађу ништа базирано на чињеницама, а да "он није урадио ништа погрешно”.

Колинс је истакао да "демократе само желе да опозив председника заврше што пре".

"Ово је опозив базиран на претпоставкама", рекао је републикански представник у Конгресу.

Према правилима која су одређена у уторак, Представнички дом ће одржати дебату, која ће трајати шест сати, на којој ће се расправљати о две основе за опозив Трампа - злоупотреби положаја, тако што је тражио украјинско мешање у изборе 2020. године и опструкцији Конгреса, тако што је игнорисао обавезујуће захтеве конгресних одбора да чланови његове администрације сведоче или предају документа неопходна у истрази.

Очекује се да се гласање о опозиву одржи касније током дана, а пошто демократе имају већину, Доналд Трамп би могао да буде трећи амерички председник који је опозван у Представничком дому.

Гласање о опозиву очекује се отприлике у исто време када ће председник Трамп говорити на скупу у савезној држави Мичиген, у оквиру своје кампање за реизбор.

Пре данашњег гласања, Трамп је у низу твитова критиковао истраге против и поновио да "није јурадио ништа погрешно".

Трамп је на Твитеру написао да "радикална левица износи ужасне лажи и да је реч о нападу на Америку и Републиканску партију".

Он је оптужио демократе "за нелегалан, страначки покушај пуча" и "проглашавање рата америчкој демократији".

Трамп је процес опозива оштро критиковао у писму председавајућој Представничког дома Ненси Пелоси, које је објављено док су демократе и републиканци у Представничком дому расправљали о смерницама за дебату, пре историјског гласања о опозиву.

"То није ништа више од нелегалног, страначког покушаја пуча који ће, на основу недавног расположења, пропасти на биралиштима", написао је Трамп алудирајући на председничке изборе наредне године и оптужио демократе да "настављањем неважећег процеса опозива" крше оданост Уставу и проглашавају "отворен рат америчкој демократији".

Амерички лидер је такође оптужио демократе за "извртање правде и злоупотребу положаја" због напора да га смене с положаја.

Трамп је поручио да не верује да ће његово писмо променити нешто, али да износи своје примедбе "због историје".

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести