Наставља се процедура за опозив Трампа

ВАШИНГТОН: Представнички дом америчког Конгреса наставља процедуру опозива председника Доналда Трампа претресом пред Одбором за правосуђе, а Бела кућа је саопштила да неће учествовати на том саслушању, иако има право да пошаље свог адвоката.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Трампов адвокат Пет Сиполони написао је у писму председавајућем Одбора за правосуђе Џеролду Недлеру да се "не може очекивати да Трампов тим учествује на саслушању ако још није познато ко су сведоци и да ли ће Одбор за правосуђе председнику омогућити фер процес", пренео је Глас Америке.

Та одлука односи се само на саслушање 4. децембра, а да ли ће имати представника на осталим претресима Бела кућа ће одлучити до петка.

Одбор за правосуђе Представничког дома треба да састави предлог за Трампов опозив на основу прикупљеног материјала у истрази и сведочења званичника пред Одбором за обавештајна питања.

Демократе у Конгресу тврде да је Трамп злоупотребио положај јер је исплату војне помоћи Украјини условио тиме да украјински председник Володимир Зеленски покрене истрагу о пословању сина Џозефа Бајдена у Украјини и наводном украјинском мешању у америчке изборе 2016. године.

Пред Одбором за правосуђе ће 4. децембра говорити правни стручњаци, што је у складу са процедуром опозива америчког председника.

То је корак ка састављању предлога опозива, који се састоји из неколико тачака, о којем ће гласати најпре Одбор за правосуђе, а потом и Представнички дом Конгреса.

Трамп негира да је урадио било шта противзаконито и истрагу назива "ловом на вештице".

Три конгресна одбора - за обавештајна питања, спољне послове и надзор владе - која су водила истрагу о опозиву, треба да направе извештај на основу својих сазнања и да га предају представницима у Конгресу у уторак, када се врате са празничне паузе.

Републиканац Даг Колинс, члан Одбора за правосуђе, рекао је за Фокс њуз да ће Бела кућа припремити одбрану за наредну фазу процедуре опозива и позвао је да председавајући Одбора за обавештајна питања Адам Шиф буде један од сведока.

Републикацан Том Меклинток сугерисао је у интервјуу за АБЦ њуз да би в.д. Трамповог шефа кабинета Мик Малвејни и Трампов адвокат Руди Ђулијани такође могли да сведоче пред Конгресом.

Демократа Хаким Џефрис рекао је за Фокс њуз да би демократе желеле да сведочи и Трампов бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон, кога је Трамп у септембру отпустио због "несугласица око политике".

Председник и републиканци тврде да је истрага о опозиву нефер и да Белој кући није било дозвљено да има заступнике, нити да позива сведоке на претресе иза затворених врата.

Ипак, на јавним саслушањима сведоке су испитивали и републикански конгресмени и правни заступник републиканаца.

Одбор за правосуђе ће у наредне две недеље гласати о томе да ли да Представничком дому упути званични предлог опозива, о којем ће се онда изјаснити и цео Представнички дом, а план демократа је да се то заврши пре Божића. Ако предлог за опозив буде усвојен у Доњем дому Конгреса, то не значи да ће Трамп бити разрешен дужности, јер је за то потребна и одлука две трећине сенатора, штомало вероватно, с обзиром на то да у Сенату републиканци имају већину.

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести