У ПОЉСКУ УЛЕТЕЛА РАКЕТА ИЗ УКРАЈИНЕ! Сазван хитан састанак војног врха, мобилишу се снаге!

Неидентификовани ваздушни објекат улетео је јутрос у ваздушни простор Пољске из правца Украјине, наводи се на званичном X налогу оперативне команде пољске војске.
s
Фото: Pixabay, ilustracija

Пољска војска саопштила је на друштвеним мрежама да је објекат праћен радаром све док се сигнал није изгубио. Неидентификовани ваздушни објекат је у јутарњим сатима ушао у ваздушни простор Републике Пољске са стране границе са Украјином, а од тренутка када је прешао границу до нестанка сигнала, примећен је радарима система ПВО те земље - наводи се у објави на друштвеној мрежи X.

Како је прецизирано, у складу са важећим процедурама, оперативни командант Оружаних снага Пољске "мобилисао је расположиве снаге и средства".

Истовремено, портпарол оперативне команде Јацек Горишевски саопштио је за телевизију ТВН да је војска подигла степен приправности својих снага и система ПВО, те да утврђују околности инцидента.

Руски пројектил који се касније вратио у Украјину?

Један пољски генерал је саопштио како све указује на то да се вероватно ради о руском пројектилу који се касније вратио у Украјину. Објект се налазио изнад територије Пољске мање од три минута. Прешао је око 40 км у пољску територију пре него што се вратио у Украјину.

Медији наводе да су грађани наводно приметили ракету.

- Добили смо информацију да се неидентификовани објекат појавио на радару у близини Грубјешова и потом нестао. Немамо потврду да је пао на територију нашег војводства - рекао је новинарима лублински званичник Кшиштоф Коморски.

Грађани видели објекат који се кретао великом брзином

Један од пољских ТВ канала незванично наводи да је реч о ракети која је виђена изнад села Вожучин-Цукровња. Летећи објекат који се кретао великом брзином приметили су и становници општине Долгобичов. Реч је иначе о области Пжеводова где је украјинска ракета већ пала у новембру 2023. године усмртивши два држављанина Пољске.

- Очевици су јавили да су чули јаку буку и звиждук. Објекат се кретао ка западу. На подручју Замошћа мобилисане су значајне снаге и трага се за фрагментима објекта - пишу локални медији.

Пољски председник Анджеј Дуда заказао је хитан састанак са војним врхом након кршења ваздушног простора од стране Украјине. Влада је саопштила да се због нарушавања пољског ваздушног простора тренутно одржава састанак премијера Доналда Туска  и војног врха.

Ово није први случај да на територију Пољске долете објекти из Украјине. У новембру прошле године у Пшеводуву на истоку Пољске пала је ракета, а у несрећи су погинуле две особе.

(Блиц.рс)

 

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести