Убедљива победа Сандерса у Невади

ВАШИНГТОН: Независни сенатор из Вермонта Берни Сандерс, према проценама канала НБЦ њуз, однео је убедљиву победу на изборима за кандидата демократа на председничким изборима у суботу у Невади.
berni sanders
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Сандерс је, према пројекцији те телевизије, освојио 47 одсто подршке делегата на кокусу у Невади, на основу гласова са 88 одсто изборних места.

Према процени НБЦ њуза, бивши амерички потпредседник Џо Бајден, који је забележио скромне резултате на прва два гласања у Ајови и Њу Хемпширу, у Невади је завршио на другом месту, али ће, према тој пројекцији, када сви гласови буду сабрани, за Сандерсом заостајати чак 20 одсто гласова, преноси Ројтерс.

Пит Бутиџиџ, бивши градоначелник Саут Бенда у Индијани, који је победио у Ајови, а у Њу Хемпширу завршио на другом месту, освојио је треће место у Невади са 13,6 одсто гласова, а када резултати буду сабрани, према пројекцији НБЦ њуза, остаће испод 15 одсто.

Ројтерс оцењује да ће Сандерсова нова победа сигурно изазвати даљу забринутост међу демократама које га виде као сувише либералног да би победио актуелног председника Доналда Трампа на изборима у новембру и имају разлога да страхују да ће његов пут ка демократској номинацији ускоро постати незаустављив.

Демократе у наредних 10 дана очекује гласање у 15 држава.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести