Ухапшени у Ријеци због тробојке Краљевине Италије

ЗАГРЕБ: Ријечка полиција ухапсила је данас још двојицу италијанских неофашиста у том граду, када су покушали да развију заставу Краљевине Италије, поводом стоте годишњице окупације тог града.
1
Фото: Tanjug

Након ноћашње акције групе италијанских неофашиста, који су развили велику историјску заставу испред Гувернерове палате, још две групе покушале су да учине то исто током дана, али је их полиција у томе спречила.

Последња двојица ухапшених су старости 55 и 19 година. Они су ухапшени око 14 сати, а код њих је пронађена застава Краљевине Италије коју су намеравали да поставе на истом месту.

Како је саопштила приморско-горанска полиција, над њима је у току криминалистичкко испитивање.

Иначе, све ове активности, преноси портал Индеџ, објављене су на блогу неофасистичке групе која себе назива “Водоинсталатери”.

У објави се слави италијански окупатор Габриеле Д''Анунцио који је прије сто година с паравојним јединица ушао у Ријеку.

ЏАнунција данс славе италијански фашисти јер је његова владавина Ријеком постала инспирација за прво раздобље Мусолинијеве владавине Италијом.

Поводом ове годишњице управо у Гувернеровој палати је данас отворена изложба под називом “Д''Анунцијева мученица” која приказује шеснаестомесечну владавину италијанског зачетника фашизма.

Истовремено у Турсту је данас подигнут споменик Д Анунцију, а тим поводом хрватско Министарство спољних и европских послова је Италији упутило протестну ноту.

Реаговала је и председница Колинда Грабар-Китаровић која је подизање споменика на твитеру назвала “неприхватљивим величањем иредентизма и окупације”.

EUR/RSD 117.6147
Најновије вести