УН ТВРДИ ДА НИ ОНИ НЕ ЗНАЈУ ИСТИНУ: Немамо информације о обореном авиону II-76

Портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик изјавио је данас да УН немају информације о обореном авиону II-76, осим оних које су прочитали у медијима.
w
Фото: Tanjug (Validated UGC video via AP)

"Видели смо извештаје о обарању авиона. Немамо никакве информације, осим оних које су објављене у штампи. Наравно, жао нам је због смрти свих у авиону, али немамо апсолутно никакве додатне информације", рекао је Дижарик, преноси РИА.

Оружане снаге Украјине обориле су јутрос изнад Белгородске области војни транспортни авион Ил-76, који је превозио 65 украјинских заробљеника на размену.

Погинули су сви затвореници у авиону, као и шест чланова посаде и три особе у пратњи – укупно 74 особе.

Ову информацију је потврдило руско министарство одбране, додајући да је Кијев знао за предстојећу размену и транспорт војног особља Оружаних снага Украјине.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да пад Ил-76 "покреће велико питање о могућности бар неке врсте споразума" са Кијевом.

Такође су појаснили да је теретни авион летео са аеродрома Чкаловски код Москве за Белгород. Пре пада, радарска опрема Ваздушно-космичких снага Русије забележила је лансирање две украјинске противваздушне ракете из области Липци у области Харков.

Према речима начелника Одбора за одбрану Државне думе Андреја Картаполова, авион је оборен или из америчког комплекса Патриот или немачког ИРИС-Т.

Украјински медији су, у међувремену, прво писали да су Ил-76 обориле Оружане снаге Украјине, али су потом ову информацију избрисали са сајтова, наводи руска агенција.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести