УН: У свету више од 152 милиона деце која раде

РИМ: Док се милијарде долара троше на откривање удаљених галаксија, планета земља је и даље дом тужних реалности које би лако могле да се реше и много јефтиније, а једна од њих је да је више од 150 милиона деце жртва дечијег рада, преноси ИПС агенција.
deca rad
Фото: pixabay.com

Како се наводи, од тог броја 60 одсто деце су узраста од 5 до 17 година, а раде у пољопривреди - обрађују земљу, баве се рибарством, шумарством, сточарством.

Чак 67,5 одсто од 152 милиона девојчица и дечака се злоупотребљавају као јефтина или неплаћена радна снага, а тај проценат је највећи у сектору пољопривреде.

Ови “језиви подаци” које је објавила агенција УН показују и да је пољопривреда један од три најопаснија сектора по бројности смртних случајева, несрећа и професионалних обољења.

Сиромаштво је главни узрок запошљавања деце у пољопривреди, поред ограниченог приступа квалитетном образовању, саопштила је Међународна радничка организација.

Једна од агенција УН, специјализована за храну и пољопривреду (ФАО) истакла је чињеницу да да је око 108 милиона деце запослено у пољопривреди и да најчешће раде дуго током дана и суочавају се са професионалним ризицима.

Рад деце угрожава дечија права, навела је агенција и додала угрожавањем здравља и образовања младих представља и препреку одрживом развоју пољопривреде и безбедности хране.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести