Усаглашен коначан документ са конференције о Либији

БЕРЛИН: Светски лидери постигли су договор о тексту коначног документа са конференције у Либији, која се одржава у Берлину, преносе агенције позивајући се на изворе.
Фонет/АП/Конференција о Либији
Фото: Фонет/АП/Конференција о Либији

"Текст је договорен", рекао је један од дипломатских извора за ТАС С, док Ројтерс преноди да им је један учесник самита пренео да је постигнут договор, али није пружио детаљније информације.

Према нацрту документа у који је ТАС С имао увид, процес решења кризе у Либији биће подељен на шест делова: примирје, ембарго на оружје, политички процес, реформа сектора безбедности, економска и финансијска реформа, поштовање међународног хуманитарног права и људских права.

У нацрту се такође позива на немешање у оружани сукобу у Либији и тражи од Савета безбедности УН да уведе санкције земљама које крше ембарго на оружје.

Као наводи руска агенција, након усвајања текста, биће успостављен специјални Међународни комитет за праћење, који ће надгледати примену одлука са самита у Берлину.

Ројтерс преноси да се очекује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и генерални секретар УН Антонио Гутерес представити детаље споразума о Либији на конференцији за новинаре.

У Берлину су се данас окупили кључни фактори у дугогодишњем грађанском рату у Либији у покушају да се обузда мешање страних војних снага, учврсти примирје и помогне новом покретању политичког процеса о будућности те северноафричке државе.

Канцеларка Ангела Меркел позвала је лидере 12 земаља, као и Уједињене нације, Европску унију, Афричку унију и Арапску лигу на самит у главном граду Немачке.

EUR/RSD 117.5492
Најновије вести