Узлетеле акције DWAC-а 270 посто због Трампове друштвене мреже

ЊУЈОРК: Акције корпорације Диџитал Ворлд Аквизишен (DWAC) скочиле су данас за фасцинантних 270 посто, након вести о спајању с фирмом Доналда Трампа ради покретања планиране друштвене мреже бившег америчког председника.
donald tramp yt
Фото: Youtube Printscreen

DWAC-ове акције су на трговању рано поподне, чији је обим био изузетно масиван, порасле за чак 270 процената на 37,50 долара по акцији, након што је трговање више пута обустављано због волатилности, извештава ЦНБЦ.

Акција DWAC-а је била једина којом се најактивније трговало на платформи Фиделити, а била је и убедљиво најтргованије на обједињеној траци листинга Њујоршке берзе и Насдака.

Наруџбине за куповину акција DWAC-а, тзв. компаније намењене за специјалну аквизицију која је основане да прикупи капитал на јавним тржиштима за куповину конкретне приватне фирме, надмашиле су понуду за скоро три пута на Фиделити платформи.

До поднева је више од 260 милиона акција DWAC-а променило власника, према подацима FactSeta.

Трампова нова компанија, "Трамп Медиа & Технолоџи Група", саопштила је у среду увече да је са DWAC-ом „закључила дефинитивни споразум о спајању, обезбеђујући пословну комбинацију која ће резултирати тиме да Трамп Медиа & Технолоџи Група буде листирана на берзи, што подлеже одобрењу регулатора и акционара”.

Трамп је такође навео да ће покренути платформу под називом „друштвена ИСТИНА“, која ће се, како каже, „супротставити тиранији великих технолошких компанија“.

ЦНБЦ подсећа да су гиганти у области друштвених медија Твитер и Фејсбук укинули Трампов налог на својим платформама почетком ове године, након што га је маса његових присталица оптужила за подстицање нереда на Капитолу 6. јануара.

DWAC је основан крајем 2020. године, убрзо након што је Трамп изгубио на изборима од актуелног председника Џоа Бајдена.

ЦНБЦ такође напомиње да је DWAC био данас међу 10 најпопуларнијих имена на платформи Редит у одељку "ВолСтритОпкладе" (WallStreetBets), што би могао да буде знак да су мали инвеститори, који су активни на тој платформи, подстакли скок акција DWAC-а.

Планирано спајање вреднује Трампову фирму на почетних 875 милиона долара, уз потенцијалну додатну зараду од 825 милиона долара од продаје додатних акција, чиме би кумулативна вредност износила до 1,7 милијарди долара у зависности од учинка цене акција после спајања с DWAC-ом.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести