Ванредно у Лузијани, Њу Орлеанс се спрема за олују Бери

ЊУ ОРЛЕАНС: Амерички председник Доналд Трамп прогласио је ванредно стање у Лузијијани док се тропска олуја "Бери" приближава Њу Орлеансу чији житељи су се претходних дана већ суочили са поплавама.
nju orleans
Фото: Tanjug (AP Photo/David J. Phillip)

Овај град, који је 2005. године погодио ураган Катрин, припрема се за обилну кишу, а олуја би вечерас или ујутру могла да се претвори у ураган прве категорије пре него што стигне до обала Луизијане.

Гувернер Луизијане Џон Едвардс упутио је Трамповој администрацији јуче молбу да се овој савезној држави што пре ставе на располагање додатни федерални ресурси, преноси АП.

Прогласивши ванредно стање, Трамп је позвао становнике угрожених подручја да следе упутства савезних и локалних власти.

Молим вас да будете у приправности, на опрезу и на сигурном, написао је он на Твитеру.

Око 10.000 људи из Плекемајнс Периша на југоисточном најнижем крају у Луизијани већ је евакуисано.

У Луизијани су већ стационарани припадници Националне гарде и спасилачки тимови са чамцима и возилима која могу да иду по великој води, а спремни су и хеликоптери, као и расподела пијаће воде, ћебади.

Директор Националног центра за урагане Кен Грејем каже да би у деловима Луизијане могло да падне више од 60 сантиметара кише.

Права опасност, како каже, није ветар већ киша. Олуја би могла да донесе највеће падавине после више деценија.

Водостај реке Мисисипи је већ повећан због пролећних киша и топљења снега, а земља око Њу Орлеанса је влажна после кише у среду.

Падавине би могле да представљају озбиљан тест за то да ли је Њу Орлеанс побољшао ресурсе за одбрану од поплава након што је град опустошио ураган Катрина 2005. године који је, према неким проценама, у неколико америчких држава однео више од 1.800 живота.

EUR/RSD 117.5843
Најновије вести