В.Британија и Канада пред новим трговинским споразумом

ОНТАРИО: Велика Британија и Канада су пред потписивањем новог трговинског споразума који ће заменити постојећи који Британија има кроз чланство у Европској унији.
Канада, Велика Британија, заставе  Фото: Дневник.рс/илустрација
Фото: Канада, Велика Британија, заставе Фото: Дневник.рс/илустрација

Најава се очекује у року од неколико дана, према анонимним изворима који су упознати са тим питањем.

Без новог споразума Велика Британија и Канада суочиле би се са царинама на трговину од 1. јануара, када се завршава прелазни период за Брегзит и када Уједињено Краљевство престаје да буде део ЦЕТА (Свеобухватни економски и трговински споразум о слободној трговини између Канаде и Европске уније). Трговински споразума између ЕУ и Канаде ступио је на снагу 2017. Канада је 12. највећи трговински партнер Велике Британије, чија је укупна трговина између две земље вредна око 17 милијарди фунти (23 милијарде америчких долара) у 2019. години.

„Трговински преговори су у поодмаклој фази и добро напредују“, наводи се у саопштењу британског Одељења за међународну трговину. „Велика Британија је посвећена настојању да обезбеди континуитет трговинског споразума са Канадом пре краја транзиционог периода.“

Велика Британија је треће највеће извозно тржиште Канаде после САД и Кине.

У првих девет месеци ове године Канада је извезла 14 милијарди долара (10,7 милијарди америчких долара) робе у Велику Британију, док је увезла 6,9 милијарди долара. Прошле године Канада је била 15. највеће извозно тржиште Велике Британије.

Канадски премијер Дзастин Трудо прошле недеље рекао је да би две земље могле завршити преговоре о новом трговинском споразуму до 1. јануара.

Споразум са Канадом био би други главни трговински споразум који је Британија најавила за мање од месец дана, након што је крајем октобра пристала на услове са Јапаном. У међувремену, у току су трговински преговори са другим земљама, укључујући Аустралију, Нови Зеланд и САД.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести