Вебер: Променама до Европе са више демократије

БРИСЕЛ: Лидер Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту Манфред Вебер заложио се за промене односа Парламента и Савета Европе које би донеле више демократије у Европској унији.
 Manfred Veber  Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP
Фото: Манфред Вебер Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP

У ауторском тексту за портал Политико, он је навео да би, пре свега, Европски парламент требало да инсистира на стварном праву законодавне иницијативе какво уживају сви национални парламенти.

То не мора да изискује измене Споразума, већ само да новоизабрани председник Европске комисије буде сагласан да спроведе сваку одлуку донету већином гласова у Парламенту. ЕПП ће се потрудити да се оквирни споразум између Европског парламента и Европске комисије ажурира према томе, написао је Вебер.

Парламент би, према његовим речима, требало да утврди законодавну агенду Европске комисије, а његов мандат мора бити одређен приоритетима око који су сагласне проевропске политичке снаге парламента.

Желимо да модификујемо начин на који сарађујемо са Европском комисијом како би она постала више политичка. Сваке године Европски парламент и Европска комисија требало би да се, на основу разговора са главним групама Европског парламента, договоре о конкретним пројектима на које ће се фокусирати Европска комисија. Пројекти би требало да одражавају приоритете конструктивних снага у Европском парламенту, сматра Вебер.

Следеће што треба учинити јесте да Парламент мора да ојача своја овлашћења за контролу и истрагу, као и да обезбеди да надгледа не само рад Комисије, већ и пројекте које националне владе предузимају користећи средства ЕУ.

Тренутно не само Европска комисија већ и Савет блокирају промене у овом смеру. Преговараћемо са Саветом и користићемо сва правна средства која нам стоје на располагању да Савет промени свој став у вези с тим, додаје Вебер.

Он препоручује и да се изврши притисак на нову Комисију да уклони бирократске препреке да би искристалисале иницијативе које најбоље могу да буду спроведене на европском нивоу.

Морамо да се супротставимо лажним причама неких националних влада да је Европа крива за све што код куће пође по злу. Стога ЕПП у потпуности подржава најаву председнице Комисије Урсуле вон дер Лајен о принципу "један упада, други испада" за ново законодавство, написао је Вебер.

Он истиче да је време да се успостави обавезујући поступак којим ће се одређивати како Парламент и Савет бирају следећег председника Европске комисије, узимајући у обзир резултате следећих европских избора 2024.

ЕПП група, каже, намерава да ову тачку постави веома високо на дневни реди планиране конференције о будућности Европе.
Оценио је да сваки систем може да се побољша и напоменуо да Европска унија има савршено преимућство којим то може да постигне, а то је парламент који непосредно бирају европски грађани.

Вебер наглашава да је демократски мандат парламента несумњив и изнео податак да је на последњим изборима за Европски парламент гласало више од 200 милиона људи, што је скоро 50 одсто више него на последњим председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама.

Ипак, према његовим речима, има много оних у Бриселу и другим европским престоницама који више воле да доносе одлуке на основу договора у споредним собама у којима ће непосредни избор бирача постати жртва личних игара моћи.

Европски грађани заслужују шансу да одаберу шефа извршне власти - а не да лидерство одређују тајним играма моћи иза затворених врата, истакао је Вебер.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести