ВИШЕ ОД 50 МРТВИХ У КЛИЗИШТИМА на индијским Хималајима

ЊУ ДЕЛХИ: Обилна киша на индијским Хималајима изазвала је клизишта током викенда у којима је страдало више од 50 људи, а очекује се да ćе број погинулих расти пошто се најмање 20 особа и даље води као нестало, саопштили су данас индијски званичници.
himalaji
Фото: pixabay.com/ilustracija

Телевизијски снимци из индијске државе Химачал Прадеш приказују куćе сравњене у одронима, аутобусе и аутомобиле који висе на ивици провалија након што су путеви пропали, као и стотине људи на местима за спасавање, док се радници хитне помоćи боре да рашчисте рушевине, пренео је АП.

Необично јаке кише и глечери који се отапају, довели су до убитачних бујичних поплава у планинама Индије и суседног Пакистана и Непала, током последњих година, за шта владини званичници све више криве климатске промене.

„Опет је трагедија задесила Химачал Прадеш, а реч је о непрестаним падавинама у протеклих 48 сати”, рекао је државни министар Суквиндер Синг Суку, који је напоменуо да тренутни број мртвих може порасти јер су многи и даље заробљени у рушевинама.

У међувремену, државни званичник за управљање катастрофама Правин Бардвај рекао је да је до понедељка увече извучено 41 тело.

„Још 13 особа је нестало, али, како време пролази, губимо наду да ćе они бити извучени живи”, рекао је он.

Додао је да се у главном граду државе Шимли срушио храм, а спасиоци су извукли најмање девет тела, док су се у округу Солан срушиле куćе, при чему је погинуло најмање седам особа.

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести