Више од 60 страдалих у поплавама у Немачкој и Белгији

БЕРЛИН: Више од 60 особа је погинуло, а више десетина се води као нестало након што су поплаве у Немачкој и Белгији претвориле улице и потоке у опасне бујице, које су са собом носиле аутомобиле и изазвале урушавање зграда.
nemacka
Фото: Tanjug (Fabian Strauć/dpa via AP)
Власти у савезној немачкој држави Северна Рајна-Вестфалија саопштиле су да је погинуло најмање 30 особа, док савезна држава Рајна-Палатинат, на југозападу Немачке, пријавила 28 жртава.
Белгијски медији преносе да је у тој земљи погинуло осам особа.
Једно од најтеже погођених немачких села је Шулд, где се неколико кућа урушило, а трага се за више десетина људи, преноси АП.
Спасилачке операције отежавају блокирани путеви и прекиди у телефонској и интертнет мрежи широм Ајфела, ланца планина средње висине на западу Немачке.
Поједина села претворена су у рушевине пошто старе куће од цигле и древета нису могле да се изборе са изненадним налетом воде, која је носила дрвеће и друге отпатке док је текла уским улицама.
Више десетина људи спасено је са кровова својих кућа уз помоћ чамаца на надувавање и хеликоптера, а стотине војника распоређено је како би помогли у покушајима спасавања.
"Никада до сада нисмо видели овакву катастрофу", рекао је премијер покрајине Ринеланд-Палатинат Малуз Дрејер.
У Белгији се река Вездре излила, а вода је протутњала улицама Пепинстера, у близини Лијеза, где се догодила несрећа током спасилачке акције ватрогасаца, када се мали брод преврнуо, а три старије особе нестале.
Канцеларија тужилаштва саопштила је да је неколико тела пронађено у Вервјеу, али није могла да потврди наводе локалних медија да су погинуле четири особе.
Главни аутопутеви преплављени су у јужним и источним деловима земље, а железничка служба је саопштила да је сав саобраћај обустављен.
У Лијежу, граду од 200.000 становика, излила се данас река Меза, а градоначелник је замолио људе који живе у близини да се преместе на виши терен.
Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да је шокирана несрећом и патњом људи у погођеним областима.
"Шокирана сам катастрофом и тиме да многи људи у погођеним областима пате", рекла је она, а објавио је на Твитеру њен портпарол Штефан зајберт.
Армин Лашет, кандидат за новог канцелара Немачке рекао је да је ситуација алармантна. У акцији спасавања увчествују и хеликоптери.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обавезала се да ће помоћи онима који су погођени поплавама.
"Моје мисли су са породицама жртава разорних поплава у Белгији, Немачкој, Луксембургу и Холандији и онима који су изгубили домове", навела је на Твитеру председница ЕК, додајући да је ЕУ спремна да помогне.
Последњих дана олује широм западне Европе проузроковале су изливање река, што је резултирало брзим поплавама током ноћи, јер кишом натопљено земљиште није успело да упије више воде.
Пун обим штете у региону још није у потпуности јасан, пошто су многа села остала одсечена због поплавних вода и клизишта.
Многе жртве су откривене тек након што су поплавне воде почеле да се повлаче.
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести