В.пост: Истрага Стејт департмента о мејловима Х.Клинтон

ВАШИНГТОН:  Администрација америчког председника Доналда Трампа истражује и-мејл поруке више десетина актуелних и бивших високих званичника Стејт департмента које су слали на приватни и-мејл налог Хилари Клинтон, у време када је била државна секретарка САД, саопштили су актуелни и бивши званичници Стејт департмента.
hilari i bil klinton EPA/WIN MCNAMEE
Фото: EPA/WIN MCNAMEE

Тако је поново оживела тема, која је засенила председничке изборе 2016. године.

Како наводе званичници, истражитељи Стејт департмента ступили су протеклих недеља у контакт са око 130 званичника, међу којима су и они који су директно одговарали Клинтон, као и нижи званичници, чији су и-мејлови у неком тренутку завршили у њеном инбоксу.

Према писмима, у које је увид имао "Вашингтон Пост", њих су истражитељи обавестили да су и-мејлови, које су послали пре неколико година, ретроактивно класификовани и да сада представљају "потенцијално кршење безбедности".

Истражитељи Стејт департмента ступили су у контакт с бившим званичницима још пре око 18 месеци, након што је Доналд Трамп изабран за председника на изборима, а потом су изгледа одустали од тих напора, али су их наставили у августу, додају званичници.

Званичници Стејт департмента рекли су да прате стандардни протокол у истрази, која је почела последњих дана администрације бившег председника Барака Обаме и која се приводи крају.

"Ово нема никакве везе с тим ко је у Белој кући", рекао је високи званичник Стејт департмента, који је тражио да остане анониман, додајући да је било потребно око три године како би се погледало више милиона и-мејлова.

Званицници Стејт департмента негирају да истрага има било какву политичку мотивацију и наглашавају да су и-мејлове прегледале каријерне бироктрате, које нису знале имена оних који су били предмет истраге.

Међутим, бивши званичник Бироа за послове са Блиским истоком Џефри Фелтман рекао је да би волео да мисли да је реч о рутинском послу, али да се дешава нешто чудно.

Фелтман је, како наводи Вашингтон пост, почетком 2018. године примио писмо, у којем је обавештен да је око пет његових порука садржало поверљиве информације.

Онда је пре неколико недеља утврђено да је крив за слање више од 50 и-мејлова, у којима су се налазиле поверљиве информације, додаје Вашингтон пост.

Бивши амерички званичник, који је упознат са истрагом, рекао је да је то начин да републиканци "одрже живим питање и-мејлова Клинтион".

Он тврди да је истрага начин да се оцрни гомила људи из Демократске партије, који се баве спољном политиком и да се они обесхрабре, или спрече, да се врате у службу владе.

Вашингтон пост наводи да изгледа да онима који су предмет истраге не прети кривично гоњење, пошто је истрага ФБИ о случају и-мејлова Клинтон затворена још пре избора 2016. године, али истиче да многи страхују да ће исход истраге нашкодити њиховој репутацији и закомпликовати им могућност да се баве безбедносним проверама.

 

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести