Захаријева: Бугарска блокирала почетак приступних преговора СМКД

СОФИЈА: Бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева изјавила је да је Бугарска одбила да одобри преговарачки оквир Европске уније за Северну Македонију, блокирајући званични почетак приступних преговора Северне Македоније.
makedonija-zastava, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Захаријева је рекла да Софија за сада не може да одобри почетак дуго одлаганих приступних преговора између 27-чланог блока и Северне Македоније због отворених спорова око историје и језика, преноси Ројтерс.

Бугарска у овој фази не може да подржи нацрт преговарачког оквира са Републиком Северном Македонијом и одржавање прве међувладине конференције, истакла је Захаријева, након што су министри ЕУ о томе разговарали на онлајн састанку.

ЕУ се у марту сагласила да Северна Македонија и Албанија могу да започну разговоре о чланству, а међувладина конференција са две балканске земље требало је да буде одржана у децембру.

Захаријева је додала да је Бугарска одобрила преговарачки оквир за Албанију.

Бугарска је више пута обећала подршку приступу Северне Македоније ЕУ, али дугогодишња контроверза око историјских личности, за које обе државе тврде да су њихови национални хероји, и македонског језика, који Бугарска сматра дијалектом бугарског језика, ескалирала је последњих месеци.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести