ЗАТВОРИ У СЛОВЕНИЈИ ПРЕНАТРПАНИ Уз повећан број затвореника, имају и мањак затворског особља

ЉУБЉАНА: Број затвореника у словеначким затворима почетком ове године премашио је 1.700, што је највећи број од оснивања Управе за извршење кривичних санкција 1995. године, а просечна попуњеност затвора процењена је тренутно на преко 130 одсто.
a
Фото: Pixabay, ilustracija

Осим наглог повећања броја затвореника, проблем представља и недостатак  затворског особља, преноси Тв Словенија.

Према подацима Управе за извршење кривичних санкција ( Урсикс ) највећа пренасељеност је у љубљанском затвору, где је попуњеност нешто више од 204 одсто,а следе Марибор са 163 одсто,  Цеље 145 одсто, а у највећем словеначком затвору у Добу - 125 посто.

Наводи се и да посебан терет представља категорија затвореника осуђених због кријумчарења људи, а чији број премашује више од 50 одсто притворених и око 30 одсто осуђених.

Прошле године притвор је одређен за 514 кријумчара

Изменом Кривичног закона средином јуна 2020. повећане су казне за кријумчарење странаца у Словенију са максималних пет година затвора на казну затвора од три до 10 година.

Додаје се и да због мањка затворских службеника нема сталног присуства стражара већ се врше само периодичне контроле, а да су смањене и ноћне смене у појединим установама.

Према подацима Урсикс-а, средином децембра у словеначким затворима било је затворено 755 странаца из 61 земље , од чега 728 мушкараца и 27 жена, што је тада представљало нешто мање од 45 одсто затвореника.

Међу затвореницима из иностранства у словеначким затворима на првом месту су држављани Румуније, Србије, БиХ, Украјине, Молдавије, Хрватске, са Косова и Метохије, Грузије, Северне Македоније и Турске.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести