Мамић: Не бих био у кожи људи који су ми пресудили

“Нисам ни у сну се надао да ћу бити пресуђен и на један дан”, рекао је у Међугорју на прес конференцији Здравко Мамић, након што је сазнао да је осуђен у Хрватској на затворску казну од шест и по година.
Zdravko Mamic/Tanjug
Фото: Tanjug

Тврди да овакву пресуду није очекивао ни у “најгорем сну”, поручивши “Боже, опрости им, не знају шта чине”.

“Од среде до недеље, током празника Тијелово, провео сам са својом мајком на мору, као и остатком породице. Онда су ми почеле пристизати вести да је Судско веће изложено невиђеном притиску, и да могу очекивати да се донесе лажна пресуда, што се и обистинило”, рекао је Мамић.

У Међугорје је дошао, како каже, из приватних разлога.

“У Међугорје сам дошао по ко зна који пут. Како са Динамом на припремема, тако и из приватних разлога. Пријатељ сам са овим људима, и дошао сам јер желим пронаћи мир и стабилност.  Морам признати да се јако добро осећам”, јавља портал fokus.ba.

Пресуда га је, како каже изненадила, међутим оно што га чини тужним је “образложење пресуде”.

“Она би за мене значила само да је била ослобађајућа. Када сам чуо образложење пресуде, мешају ми се туга и бес. Морам само видети какав ће бити одговор, а он ће бити оружје који до сада никада није забeлежено на просторима Хрватске и БиХ. Не мислим на оружје из којег се пуца и убија, него цивилизовано оружје. Не бих био у кожи људи који су ми пресудили”, поручио је Мамић.

Жупанијски суд у Осијеку осудио је данас Здравка Мамића и његове сараднике због оптужби да су из Динама извукли 116 милиона куна путем трансфера хрватских репрезентативаца Луке Модрића и Дејана Ловрена, те оштетили државни буџет за 12,2 милиона куна необрачунатог пореза.

Уз Мамића су за крађу из Динама оптужени његов брат Зоран, директор Хрватског ногометног савеза и бивши директор Динама Дамир Врбановић те порезник Милан Пернар, јављају хрватски медији.

Здравко Мамић је добио шест и по година затвора, Зоран Мамић четири године и 11 месеци, Дамир Врбановић три године, а Милан Пернар четири године и два месеца

Сви су криви по првој и трећој тачки оптужнице.

Судија је рекао да је Ловрену неосновано исплаћено 50 посто обештећења од трансфера у Лион. Судија каже да је Ловрен накнадно потписао анекс уговора којим има право на новац од Динама. Касније је новац с Ловреновог рачуна проследио на рачун Зорана Мамића који је са свог рачуна део новца задржао за себе, а део уплатио на рачун Динама. Оштетили су Динамо за 35 милиона куна и себи прибавили знатну финансијску корист.

Здравко Мамић крив је и за извлачење новца у случају поделе трансфера с Луком Модрићем. Реч је о 80,9 милиона куна, од којих је Динамо платио 14 милиона пореза, а остатак исплатио Модрићу.

Овај је од тог новца себи задржао 14,9 милиона куна, а осталих 52 милиона предао Мамићу и члановима његове породице.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести