Зеленски позвао НАТО да заштити украјинске нуклеарке

КИЈЕВ: Украјински председник Володимир Зеленски позвао је данас чланице НАТО да гарантују заштиту украјинских нуклеарних електрана од руских саботажа.
zelenski
Фото: Youtube Printscreen

Зеленски је у видео обраћању Парламентарној скупштини НАТО-а у Мадриду рекао да су сви заинтересовани да не буде опасних инцидената у нуклеарним електранама као и да је потребна "загарантована заштита од руских саботажа у њима", објавио је Ројтерс.

Претходно је шеф руске државне агенције за атомску енергију, Росатом, Алексеј Лихачов, упозорио да постоји ризик од нуклеарне несреће у нуклеарној електрани Запорожје након поновног гранатирања током викенда.

„Постројење је у опасности од нуклеарног акцидента. Целу ноћ смо водили преговоре са Међународном агенцијом за атомску енергију (ИАЕА)", изјавио је генерални директор Росатома, пренео је Интерфакс.

Лихачов је истакао да је ИАЕА позвала на стварање безбедносне зоне око нуклеарке и указао да би то било могуће само уз одобрење САД, објавио је Ројтерс.

ИАЕА је најавила да ће данас извршити процену утицаја гранатирања нуклеарне електране у Запорожју, након што је локација више десетина пута гранатирана током викенда.

ИАЕА је навела да су експлозије оштетиле зграде и опрему, а да ниједна није била критична за нуклеарну сигурност и безбедност, пренео је Гардијан.

Росатом контролише нуклеарку у Запорожју од марта, а у октобру је Русија и формално преузела нуклеарку и задржала украјинско особље.

Кијев наводи да трансфер нуклеарке у посед Русије представља крађу.

Москва и Кијев су месецима размењивали оптужбе за гранатирање нуклеарке у Запорожју откако су руске снаге преузеле контролу над њом у марту, убрзо након почетка инвазије на Украјину.

Обновљено гранатирање у недељу изазвало је забринутост због могуће нуклеарне катастрофе.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести