Зеленски: Уништавање инфраструктуре неће нас ослабити

КИЈЕВ: Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да нова стратегија уништавања украјинске инфраструктуре коју Русија спроводи неће ослабити њихову одлучност у ослобађању територија.
zelenski
Фото: Youtube Printscreen

У интервјуу за Фајненшел Тајмс, Зеленски се супртоставио страховању западних земаља од ескалације сукоба и инсистирао на томе да неће бити трајног решења рата уколико се Русија не повуче са свих територија које је окупирала, пренео је Гардијан.

"Морамо вратити све територије, јер верујем да је бојно поље пут када нема дипломатије. Ако не можете да вратите своју земљу у потпуности рат је једноставно замрзнут", казао је украјински лидер.

Русија је јуче лансирала 70 пројектила на инфраструктурне циљеве широм Украјине, остављајући око 80 одсто земље без струје и воде.

Коментаришући нападе, Зеленски је рекао да је то био инцидент који се није десио уназад "можда 80, 90 година, да постоји земља на европском континенту у којој није било струје".

Зеленски је поново апеловао на западне партнере Украјине да обезбеде више опреме за противваздушну одбрану како би се заштитила критичцна инфраструктура, као и залихе дизела за генераторе за хитне случајеве и додатни гас како би се надокнадиле несташице струје.

Такође је оценио да напади усмерени на цивилну инфраструктуру показују да Москва нема намеру да преговара о прекиду рата.

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести