Земље у развоју упозоравају на гомилање вакцина

ЊУЈОРК: Лидери земаља у развоју упозорили су на Генералној скупштини УН да гомилање вакцина против ковида-19 у богатим земљама омогућује развој нових варијанти корона вируса, као и да зараза поновно узима маха.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Филипини, Перу, Гана и многе друге земље поручују да је солидарност заказала, а генерални секретар УН је неједнаку дистрибуцију вакцина против ковида-19 назвао "бестидном", пренео је Ројтерс.

"Богате земље гомилају вакцине, док их сиромашне земље добијају на кашичицу", казао је филипински председник Родриго Дутерте.

"Сада већ говоре и о додатној вакцинацији, док земље у развоју деле дозе по пола како би прегрмеле ситуацију. Ово је шокантно и мора се назвати правим именом - себичношћу која нити је оправдана нити морална", поручио је Дутерте.

Око 35 посто људи у свету који су примили најмање једну дозу вакцине долази из земаља с високим приходима, а од тога је 28 одсто из Европе и Северне Америке.

У међувремену, стопа вакцинисаности у неким земљама, попут Хаитија или ДР Конга, мања је од један одсто.

Африка је тешко погођена тзв. национализмом вакцина, с око 900 милиона Африканаца који тек треба да приме вакцину да би тај континент досегао вакцинисаност од 70 процената.

САД су данас обећале додатних 500 милиона доза вакцина за друге земље, а Кина две милијарде доза вакцина за остатак света до краја године.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести