Жупан из редова ХДЗ-а  претукао супругу

ЗАГРЕБ: Случај ХДЗ-овог пожешко-славонског жупана Алојзија Томашевића, који је приведен због породичног насиља, поред усташких симбола и Агрокора, само је још један у низу који окупира хрватску јавност, а због којег је владајућа странка распустила пожешко-славонск огранак. 
Nasilje nad ženama / pixabay
Фото: pixabay

Насиље Томашевића над супругом Маром је тема свих хрватских медија, чланова владе, премијера Андреја Пленковића и Сабора, посебно након што је жртва насиља обелоданила да је о физичком злостављању у два наврата писала шефу ХДЗ-а очекујући заштиту.

Опозиција и неке страначке колеге траже Томашевићеву оставку, док се полиција о вом случају још није огласила.

Након сазнања да је жупник Томашевић претукао супругу, Национално веће ХДЗ одмах је распустило жупанијску организацију у Пожеги.

"Осуђујемо такво понашање и ако се покаже да су информације тачне, не видим начина како би он могао остати жупан", рекао је данас премијер и страначки лидер Пленковић у Сабору уочи седнице Клуба заступника ХДЗ. 

Додао је да Томашевићев одлазак с места жупана није само питање процедуре, него и питање морала, казао је ленковић и додао да ће, ако се испостави да су информације о насиљу тачне, странка покренути дисицплински поступак против виновника о чему ће, како је рекао, одлучити Високи часни суд странке.

"То је неугодна ситуација, жао ми је да је до тога дошло, није добро за његову супругу, ни за њега", навео је Пленковић.

Пленковић се осврнуо и на наводе претучене супруге пожешког жупана, Маре, о томе да му је у два наврата писала о насилном понашању свога супруга, рекавши да је за то чуо из медија, али да је провером пронађен један меил од 30. маја, који је стигао на адресу секретаријата странке.

Премијер тврди да о том меилу није био обавештен, те да јесте, он би, каже, реаговао.

"Жао ми је што то није било раније, поткрала се грешка. Има пуно дописа који су анонимни, а он је у шуми тих меилова био недовољно перципиран од младих сарадника у странци", навео је и додао да је изненађен да му је супруга Томашевића писала јер је ни не познаје.

"Али након овога што се догодило мислим да смо као странка реаговали благовремено", закључио је Пленковић.

У међувремену Мара Томашевић је у својој исповести за портал Индеx.хр испричала да је супруг годинама физички злоставља и да је током последњег батињања шамарао, гурао, а једним од удараца је бацио на радијатор што ју је, како каже, пар пута ошамутило.

Испричала је и да је Пленковића упозорила са два меила које је, како каже, он игнорисао.

"Послала сам два меила господину Пленковићу још пре ових избора, али нисам добила одговор. Хтела сам да га упозорим да таква особа као што је мој муж не може да обавља дужност жупана и да (лидер ХДЗ) нешто предузме. Одговор нисам добила, жао ми је", рекла је.

Навела је да последње батињање није и било прво и једино. Догађало се то, тврди, често, а једном приликом јој је разбио и мобилни телефон.

Испричала је и да је супругу приговорила да такво понашање не доликује његовој функцији, а он јој је на то одговорио:"Мени нитко ништа не може...".

Упитана зашто га раније није пријавила надлежима, Мара каже да су је у томе спречавала деца.

Од последњих батина, каже, супруга није видела и не зна где се налази, те додала и да он у Загребу има љубавницу.

"Од тога је све кренуло. Имам доказе да има љубавницу. Прочитала сам љубавне поруке и нашла сам их заједно. Возао ју је у аутомобилу, слао јој је новце. Имам рачуне. Затекла сам их у кабинету. Кад сам га упитала што она ту ради, покушала је да побегне на друга врата. Имам више доказа и од тога је све кренуло", испричала је Мара.

Томашевић је приведен у полицију јуче због сумње на породично насиље.Његова супруга, која га је пријавила, примљена је у Општу жупанијску болницу у Пожеги.

Томашевић је за жупана изабран 2013. и поновно у јуну ове године, а помињан је и као могући министар бранитеља.Учесник је последњег рата, а у јуну 2012. пезионисан је у чину бригадног генерала Хрватске војске.

Опозиција је данас жестоко реаговала на служај Томашевића који, како сматрају, мора поднети оставку и сносити санкције.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести