БЕЛГИЈСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ КЉУЧ ЗА ЛЕЧЕЊЕ СЕПСЕ Решење је једноставно, а резултати на животињама спектакуларни
Истраживачи са Универзитета у Генту, у Белгији, саопштили су да су пронашли начин који би могао да побољша лечење сепсе додавањем витамина Б1 у комбинацији с глукозом, а ово откриће називају „спектакуларним пробојем”.
Како су навели, ова мешавина код мишева довела је до значајног смањења производње млечне киселине, што је, према писању Фламанске радио-телевизије (ВРТ), охрабрујућа вест, јер прекомерна производња лактата код пацијената са сепсом може да доведе до фаталних последица.
Иста истраживачка група је 2021. године већ доказала да пацијенти са сепсом производе превише млечне киселине, што је производ који настаје у мишићима током напорних физичких активности, а који није у могућности да се правилно разгради.
Обично се млечна киселина разграђује у јетри, али овај процес не функционише код људи са сепсом. Последица тога је прекомерно накупљање млечне киселине у крвотоку, што доводи до наглог пада крвног притиска и често фаталног исхода.
У новом истраживању, тим научника је открио разлог због ког пацијенти са сепсом стварају вишак млечне киселине и како се то може спречити, а одговор на оба питања је витамин Б1.
Особе са сепсом пате од акутног недостатка витамина Б1 у митохондријама, малим енергетским центрима наших ћелија, због чега се молекул пируват претвара у млечну киселину. Решење се, како наводи ВРТ, чини једноставним – пацијентима са сепсом потребно је да се додатно снабдеју витамином Б1.
Када су истраживачи ову методу тестирали на мишевима, приметили су да је производња млечне киселине драстично смањена, а шансе за преживљавање повећане, поготово у комбинацији с глукозом.
„Чини се логичним давати озбиљно болесним пацијентима додатну глукозу, али то често доводи до још веће производње млечне киселине, што није пожељно код пацијената са сепсом”, каже Луис Нијтенс, главна ауторка истраживања.