light rain
14°C
23.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2451
usd
103.5917
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КЛАСИЦИ ТУРСКЕ КУХИЊЕ У РЕЗИДЕНЦИЈИ АМБАСАДОРА ИЛХАНА САЈГИЛИЈА: Традиција ради очувања ванвременских рецепата и укуса

23.05.2025. 12:51 12:58
Пише:
Извор:
Dnevnik.rs
1
Фото: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Овог лета уживајте у укусима Турске, где медитеранско сунце обогаћује јела најбољим локалним састојцима. Од мезеа и салата до сочних кебаба и најукуснијих посластица, турска кухиња нуди незаборавно путовање које савршено употпуњује живахну енергију летњих месеци у Турској.

Нешто мање од месец дана дели нас од почетка лета и дуго очекиваних годишњих одмора на обали једног од многих топлих светских мора. Многи већ имају на уму куда ће се током врелих летњих месеци запутити на одмор, а наш предлог је увек Турска - пријатељска земља широм света позната по гостопримству, кристално чистим водама, дугачким пешчаним плажама и – врхунској гастрономској понуди. 

Недеља турске кухиње широм света се традиционално обележава у периоду од 21. до 27. маја. Тим поводом у резиденцији амбасадора републике Турске у Србији, господина Илхана Сајгилија, приређена је прослава у част турских гастрономских чаролија за велики број дипломатских и представника медија, индустрије туризма, хотелијерства и културног живота. 

1
Фото: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Класике турске кухиње, јела која се у Турској преносе с генерације на генерацију, у Београду су припремала два мајстора свог заната: дугогодишњи шеф кухиње врхунских турских ресторана који већ годинама живи и ради у Београду, и шеф кухиње амбасаде Турске у Београду који амбасадору Сајгилију често припрема јела која су најбоља комбинација турске и српске кухиње. 

– Ове недеље прослављамо нашу традиционалну турску кухињу, у целом свету. Ову дивну традицију у циљу очувања ванвременских рецепата и традиционалних укуса наше кухиње покренула је наша прва дама, госпођа Емине Ердоган. У Београду смо се окупили у резиденцији, да се боље упознамо и поделимо са вама нашу традицију кроз укусна и традиционална јела – казао је амбасадор републике Турске у Србији, господин Илхан Сајгили. – С обзиром на то да са Србијом делимо велики део културног и гастрономског наслеђа, уверен сам да већину јела у којима ћемо данас уживати већ добро познајете и волите, иако их ми другачије зовемо. 

1
Фото: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Амбасадор Сајгили позвао је уважене званице да пробају чорбу од сочива, традиционално јело турских трпеза, као и салату од булгура у вези са којом је поделио и једну анегдоту. 

– Ова салата је у нашој земљи позната по томе што се најчешће једе у женском друштву, када се даме окупе да ћаскају и размене свакодневне догађаје и утиске. Ту успомену носим из родитељског дома, од мајке, а и данас то видим када се моја супруга састане са пријатељицама – казао је с осмехом амбасадор Турске у Србији. – Имамо пуњени патлиџан као предјело, као и кавурму од јагњетине коју једемо за Бајрам, а нешто слично пробао сам и у Србији. Имамо и ђувеч од меса који се дуго кува, а пробао сам га и у Србији и знам да је део и ваше националне кухиње. Пасуљ је неизбежан у турској кухињи, као и пилав и сутлијаш које и овде веома волите. Ашуре је незаобилазни део бајрамске трпезе које симболизује солидарност и верујем да ћете уживати у његовом укусу. И наравно - имамо и баклаву. Богату трпезу данас су за нас припремила два мастер шефа - Немања који је шеф амбасаде, и Хасан који је рођен у Урфи, познатој по врхунској храни, те волим да кажем да се он родио као шеф кухиње – поручио је амбасадор Илхан Сајгили.

Био је ово и одличан повод да се најави и летња сезона у бројним градовима и регијама Турске, јер боље асоцијације на одмор за душу и тело од укусног залогаја, врхунског вина и погледа на море - не постоји. 

1
Фото: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Ванвременски класици

Од јела на бази маслиновог уља на обали Егејског мора до смелих, зачињених специјалитета југоистока, и кухиње богате морским плодовима Црног мора, класична јела турске кухиње пружају путовање кроз различите регионе ове велике земље.

Занимљивости

Турска има укупно 2.218 производа регистрованих од стране Турског института за патенте, од којих 1.637 производа има ознаку порекла, 565 производа има географску ознаку, а 16 производа су производи са гарантованим традиционалним специјалитетима. Земља такође има 21 производ регистрован од стране Европске уније (ЕУ), укључујући: баклаву Газијантеп, Ајдин кестанеси (кестен из Ајдина) и Ајдин инџири (смоква из Ајдина), Бајрамич бејази (врста нектарине), Малатија кајиси (кајсија из Малатије), Милас зејтињаги (маслиново уље из Милса), Суруч нари (нар из Суруча), Ајаш доматеси (парадајз из Ајаша), Езине пејнири (сир из Езина), Сафранболу сафрани (шафран из Шафранболуа), Ајдин Мемеџик зејтињаги (девичанско маслиново уље из Ајдина)...

Извор:
Dnevnik.rs
Пише:
Пошаљите коментар