ТРЕШЊЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ Воћњаци пуни, пијаце скупе, носталгија непроцењива
Сезона трешања у Равним Котарима је у пуном јеку, први зрели плодови већ су стигли до тезги и домаћинстава, а црвени воћњаци најављују време у којем трешња заузима почасно место на трпезама и у сећањима.
У Земунику, у воћњаку Давора Жагара, налази се чак 200 стабала овог драгоценог воћа. -Берба ће трајати око месец дана, очекујемо око три тоне, рекао је Жагар за ХРТ. Иако напоран посао, ова сезона могла би му донети око 25 хиљада евра зараде.
Трешње не сазревају све одједном, па су радне руке сваког дана на опрезу, важно је убрати их у правом тренутку како би сачувале свежину и арому до крајњих потрошача. Произвођачи попут Жагара улажу пуно труда, али верују да се сваки зној исплати, јер Равни Котари, познати и као "далматинска Калифорнија", традиционално рађају богатим и квалитетним плодовима.
Ипак, оно што највише привлачи пажњу јесте цена. На пијацама килограм трешања досеже и до осам евра, што изазива подељене реакције – од носталгичних шала до озбиљних коментара о приступачности домаће хране.
-Некад смо као деца јели трешње с гране, сад као да су од злата, нашалио се новинар Еди Шковрљ, који је извештавао са терена. Једна саговорница из воћњака кроз смех је додала:
-Кажу, ускоро ће се трешња продавати на комад!
Упркос високој цени, потражње не мањка. Породична домаћинства, попут Љубиног у Земунику, редовно посећују купци из Задра и околних места, надајући се да ће проћи јефтиније него на градским пијацама. Ипак, уштеда је симболична.
То су домаће трешње, домаћи људи и то се цени, рекао је Иво, задовољан купац из Земуника.
С друге стране, на градским пијацама цена од осам евра по килограму некима је превисока.
-Јесте скупо, али онда узмеш мање, рекао је један купац који није могао одолети слатком мирису и боји плода.
Без обзира на цену, трешња и даље заузима посебно место у срцима, као подсетник на детињство, на топлину лета и безбрижне тренутке под дрветом у цвату. Јер трешња, за многе, није само воће, то је емоција.