36. Дани лудаје у Кикинди: Уз џиновске бундеве, гурманлуци и добра забава

На најзначајнијој туристичкој манифестацији на северу Баната, 36. „Данима лудаје“ у Кикинди, све је у знаку џиновских бундева, дугих тикава и веома добре забаве за посетиоце свих узраста, који су у дошли из наше земље и из иностранства, највише из суседне Румуније.
р
Фото: М. Митровић

За произвођаче џиновских плодова, а и бројну публику на градском тргу, најатрактивније је било проглашење најбољих, којима је након поздравних речи, градоначелник Никола Лукач уручио пехаре и новчане награде.

Победнички пехар и новчана награда од 100.000 динара, за најтежу бундеву, која је на ваги показала 573 килограма, освојио је гост из Мађарске Тибор Кокаи из Тапио Сент Мартона. Друго место и награда од 60.000 динара са плодом тешким 491.4 кг припала  је Ласлу Кеслеру, такође госту из Мађарске, док је пехар за треће место и 40.000 динара  освојио Радован Закић из Кикинде..

– Био сам својевремено у Кикинди, видео џиновске лудаје и пожелео да се опробам у узгоју. Преко интернета сам са разних места наручио семе и успео да победим, без обзира што је година била сушна и код нас у Мађарској. Добро је дошло што је касније пало доста кише и бундеве су изненађујуће брзо порасле. Имао сам и већу од победничке, која је тежила 630 килограма али је пукла – изјавио је победник Тибор Кокаи. 

Фото: М. Митровић

Иначе, рекорд „Дана лудаје“ са бундевом која је 2019. године тежила 639,5 кг, држи четвороструки победник Душан Јанков из Чуруга, који се ове сезоне није такмичио, али је био гост Кикинђан и надгледао мерење.  

Са три најдуже тикве ривале је потукао Горан Лазић из Кикинде За победничку дугу 313 центиметара освојио је пахер и 100.000 динара, док су другопласирана од 308 и трећепласирана од 299 центметара такође однеговане у његовом пластенику, али су пехари и новчане награде отишли Удружењу „Кикиндска лудаја“. Лазић је рекао да су суша и високе температуре такође утицале на узгој тикава, па је то допринело да не обори сопствене рекорде. Наиме, Горан Лазић је Гинисов рекордер о светски првак у узгоју најдужих тикава, јер је 2016. са тиквом од 394,5 центиметара тријумфовао у Мозирју (Словенија) и његов рекорд је још актуелан.

Фото: М. Митровић

„Посетиоци су јуче централног дана манифестације дочекани „Банатским фруштуком“ са богатом понудом посластица од бундеве и другим гурманлуцима, а добро расположење било је у „Гостинској соби“, „Европском кутку“, штандовима излагача на мини сајму предузетништва и другим пунктовима. Најмлађи су се претходна два дана занимала играма са лудајама, а у великој карневалској поворци у петак је учествовало преко 430 костимираних малишана из дечијих вртића.

Фото: М. Митровић

Приређен је и велики број културно забавних и спортских догађања, а публику у вечерњим сатима су привукли познати извођачи. Прексиноћ су наступили Сеад Липовача и „Дивље јагоде“ и Бора Ђорђевић са „Рибљом чорбом“, како рече Ђорђевић, последњи Мохиканци наше рок сцене, док суботње вече биће у знаку концерта Светлане Цеце Ражнатовић. „Банатски фруштук“ посетиоце чека и данас, завршног дана „Дане лудаје“, који је од 20 сати зачинити концерт Звонка Богдана.

М. Митровић

 

Пројекат „Правовремено у Кикинди“ реализује “Марконс маркетинг компани”, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

 

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести