Афричка куга свиња озбиљно прети

ЗРЕЊАНИН: Афричка куга свиња озбиљно прети нашем региону, јер се ова заразна болест у Румунији проширила и на Темишварску жупанију, на четрдесетак километара од српске границе.
divlje svinje, JP Vojvodinašume/ilustracija
Фото: ЈП „Војводинашуме“/илустрација

Тим поводом, је у седишту Средњобанатског управног круга одржан састанак са представницима локалних самоуправа.

- Крајем јануара афричка куга свиња дијагностификована је и у Темишварској регији, што је близу наше границе. Због тога су из Управе за ветерину издали прецизна упутства о мерама које треба предузети. У Румунији је ова болест широко узела маха, јер није предузето све што је потребно. У Мађарској је забележен само један случај и нема ширења. Они су веома озбиљно схватили опасност од те болести и успели су да спрече ширење. У Србији се интензивирано спроводи мониторинг и све друге мере – истиче епизоотиолог у Специјалистичком ветеринарском институту у Зрењанину Ђорђе Јанку.

Он напомиње да се још од пре годину дана, када је болест дијагностификована у Румунији, ради мониторинг на класичну и афричку кугу свиња.

Посебну пажњу треба обратити на лешеве угинулих дивљих свиња, а има наговештаја да ће се у неким ловиштима радити појачани одстрел

- Од тог времена органи одстрељених дивљих свиња шаљу се на дијагностику, а одржавају се састанци са ловачким удружењима. Ту се апелује да се посебна пажња обрати на лешеве угинулих дивљих свиња. Има наговештаја да ће се у неким ловиштима радити појачани одстрел дивљих свиња – каже Јанку.

Он напомиње да се све структуре морају укључити у благовременом заустављању ове опаке болести.

- Не сме бити одлагања ни у једној мери, јер то може имати погубне последице – упозорава Јанку.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести